Stigla gripa!

Stigla gripa!
D.H.

D.H.

„Oboljelo i dvoje Splićana – naručene dodatne doze cjepiva“

Upravo je potvrđen virus gripe u uzorcima četvero bolesnika u Nacionalnom referentnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

„Virus gripe tipa A  potvrđen je u uzorcima svih četvero  bolesnika, dvoje bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Zagreba i dvoje bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Splita. U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nemamo dojava o grupiranju gripe u stanovništvu“, poručuju iz HZJZ-a.

Prema posljednjem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU bilježe se također samo pojedinačni, sporadični slučajevi. U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi utvrđeni su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B.

Cijepljenje protiv gripe započelo je 6. studenog. Temeljem iskazanih potreba s terena, za ovu je sezonu gripe naručeno i distribuirano 360.000 doza cjepiva protiv gripe za besplatno cijepljenje osoba iz rizičnih skupina.

„Zbog povećanog interesa građana za cijepljenje, pokrenuta je i nabava dodatnih količina cjepiva (ukupno oko 30.000 dodatnih doza) koje će biti dostupne kroz desetak dana. Cjepivo će biti odmah distribuirano prema potrebama koje su izrazili županijski zavodi za javno zdravstvo“, priopćeno je iz HZJZ-a.

Irena Dragičević

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.