ŠTO JE PERIMENOPAUZA

ŠTO JE PERIMENOPAUZA
D.H.

D.H.

Javlja se iza 40. godine života

Perimenopauza predstavlja višegodišnje razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika.

Javlja se 5 do 10 godina prije menopauze, a to je posljednja menstruacija u životu žene.
Tijekom tog razdoblja žene doživljavaju niz hormonskih, ali i psihičkih i socijalnih promjena.

Ona se najčešće javlja iza 40. godine života kada je sve manje kvalitetnih jajnih stanica i kada se mijenja proizvodnja hormona što dovodi do raznih tegoba koje se javljaju u tom razdoblju.
U menopauzi jajnici više ne proizvode jajne stanice, a reproduktivna sposobnost naglo nestane.
Početak menopauze tj. zadnje menstruacije određuje se retrogradno, nakon godinu dana od zadnje menstruacije.
Menopauza u prosjeku nastaje oko 50. godina života.

Dob nastanka menopauze najviše ovisi o genetskoj predodređenosti.
Nije ovisna ni o broju porođaja, trudnoća, dojenja ni korištenju hormonske kontracepcije.
Postoji i prijevremena menopauza koja nastaje prije 40 godine života.
Na to mnogi faktori utječu, genetsko nasljeđe, autoimune bolesti, anomalije kromosoma histerektomija tj. kirurško odstranjenje maternice te čak i pušenje.

Kad govorimo o perimenopauzi tj. o razdoblju prije završetka menstruacije koje traje vise godina prije tu postoje raznorazni simptomi.
Nepravilni menstruacijski ciklusi, umor, valovi vrućine , noćno znojenje, debljanje i nadutost, suhoća rodnice, mokraćne infekcije i nekontrolirano mokrenje, zatim poteškoće s koncentracijom, osjetljivost dojki, poteškoće sa spavanjem, izraženiji predmenstrualni sindrom, glavobolje, promjene kože i kose.
Najčešći su valovi vrućine koji se javljaju u noćnim satima zajedno sa znojenjem, a ponekad uz to nastane i ubrzan rad srca. Sve je to zbog smanjene razine estrogena, ženskog spolnog hormona.

Također česta je i suhoća rodnice i upale što rezultira i bolnim spolnim odnosima.
Slabe i mišići dna zdjelice i mogućnost mjehura da zadržava mokraću pa nastane nekontrolirano mokrenje.
Javlja se i nakupljanje masnog tkiva pogotovo oko trbuha što je rizik za dijabetes te srčane bolesti.

Zabrinuti se jedino treba kada se u toj fazi javlja obilno menstrualno krvarenje u kojem se svakih sat vremena mijenja higijenski ulozak, a traje više od tjedan dana, krvarenje između menstruacija, krvarenje nakon spolnog odnosa, menstruacijski ciklus kraći od 21 dan.

Tu mogu biti uzroci dobroćudne tvorbe tj. polipi i miomi, zloćudni tumori, zdjelične upalne bolesti, poremećaj u radu štitnjače i neke druge sistemske bolesti.

U toj dobi većina žena misli da trudnoća nije moguća, ali dok god postoje menstruacije ima i ovulacija te postoji mogućnost trudnoće.
Za zaštitu od trudnoće koristi se hormonska kontracepcija, ali s obzirom da je rizična kod žena starije životne dobi zbog čestih srčanih bolesti preporučuje se uporaba spirale.

Simptomi perimenopauze liječe se hormonskom nadomjesnom terapijom ali se to ne smije kod žena sa rakom dojke ili prethodnom dubokom venskom trombozom i bolestima srca i krvnih žila.
Međutim kod smetnji suhoće rodnice preporučuju se estrogenske kreme.

Budući da zbog smanjene razine hormona estrogena kosti su slabije i česti lomovi preporučuje se i vitamin D i preparati kalcija te zdrava prehrana.
Ali najvažnije je naglasiti kao zaključak u svemu tome važnost redovitih ginekoloških pregleda da se spriječe tegobe vezane uz to vrlo neugodno razdoblje za ženu, da bi se isključile mnoge dijagnoze vezane za to životno razdoblje da bi se spriječile komplikacije i da odgovarajuća terapija.
Također važni su i brojni preparati na biljnoj bazi koji ublažuju tegobe u tom životnom razdoblju.
Svakako je još najvažniji u tom razdoblju zdrav život koji isključuje pušenje, alkohol, redovito vježbanje i spavanje bar 7 sati dnevno.

Ginekologinja, dr. med. Dubravka Branica

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.