Što su to hemoroidi i kako ih liječiti?

Što su to hemoroidi i kako ih liječiti?

Foto: 

Derneuemann / Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Unutarnji i vanjski

Sve dok normalno funkcioniraju nikoga nije briga, niti se zamara što su to hemoroidi i gdje se nalaze.
Hemoroidi su anatomske strukture u završnom dijelu debelog crijeva, krvlju ispunjeni spužvasti jastučići fibrovaskularnog tkiva u analnom kanalu. Glavna zadaća je kontrola stolice.
Kada prestanu normalno funkcionirati tek tada spoznamo važnost hemoroida. Kada se povećaju, prokrvare ili se spuste i izađu iz analnog kanala tada tek spoznamo njihovo postojanje.

Hemoroide dijelimo na unutarnje i vanjske. Vanjski hemoroidi mogu biti bolni jer su smješteni na području bogatom senzornim živcima. Unutarnji hemoroidi obično su bezbolni jer oko njih nema živčanih završetaka koji prenose bol, no ipak su u većini slučajeva uzrok većine simptoma jer se zbog svog položaja mogu lako ozlijediti i prokrvariti.

Mnogi ljudi u početku pokušava sa samoliječenjem, a prvu stvar koju trebaju napraviti je promjena životnih i prehrambenih navika. Samoliječenje će pomoći ako na samom početku problema s hemoroidima počnemo unositi više biljnih vlakana putem hrane, dovoljno tekućine, počnemo redovito vježbati, izbjegavati naprezanja prilikom pražnjenja crijeva i duga bespotrebna sjedenja na zahodu. Hrana koja može izazvati veće probleme koju treba izbjegavati (jako začinjena, masna hrana, kofeinska pića).

Ako vam sve gore navedeno ne pomogne i ne ublaži simptome nakon nekoliko tjedana, tada je vrijeme da posjetite liječnika, koji će nakon pregleda odlučiti kako vam pomoći i kojim putem krenuti k ozdravljenju i rješavanju vašeg problema s hemoroidima.
U svakom slučaju treba znati da opcije liječenja ovise o tipu i težini hemoroidalne bolesti. Kao i kod većine bolesti, tako i kod ove, što prije počnete liječiti to će metode biti manje invazivne.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.