Stomatologinja dr. Teuta Bogdan: VOLIMO LI SVOJE ZUBE I DESNI SVAKI DAN

Stomatologinja dr. Teuta Bogdan: VOLIMO LI SVOJE ZUBE I DESNI SVAKI DAN

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Evo kako treba

Svako od nas se barem jedanput iznenadio kada je ispirao zube i primijetio da mu krvare desni. Kada se to dogodi vrlo malo nas je razmišlja zašto se događa, već najčešće mislimo da smo slučajno četkicom za zube povrijedili desni. Krvarenje ubrzo prestane, a time i naša briga. Četkamo zube i više ne mislimo o tome zašto nam desni krvare, dok ne posjetimo doktora dentalne medicine.
Krvarenje desni je posljedica upale nastale zbog loše i neredovite higijene. Zubne naslage ili zubni plak se nakuplja na zubima, mostovima, krunicama i to na rubovima zubi na prelazu prema mesu i u međuzubnom prostoru.

Ako se plak ne odstrani četkanjem ili profesionalnim čišćenjem kod doktora dentalne medicine pretvara se u tvrdu naslagu tj. zubni kamenac. Tokom vremena na zubnom mesu nastane upala (gingivitis), a kasnije i teži oblik upale s gubitkom kosti i razvojem parodontalne bolesti.

Krvarenje zubnog mesa je prvi znak za uzbunu, i to pacijent ne treba zanemariti. Potrebno je posjetiti doktora dentalne medicine kako bi se odstranio postojeći plak ili već nastali zubni kamenac. Doktor će pacijentu objasniti i pravilan način četkanja zubi, jer većina pacijenata nepravilno i neredovito četka zube. Zube treba prati najmanje dva puta dnevno jer tako onemogućujemo plaku da se stvara. Vlakna četkice moraju biti okrenuta prema sulkusu tj. spoju zuba i mesa jer je to mjesto gdje se plak skuplja, i to pola na meso i pola na zub, te čistimo malim kružnim pokretima. Zubi se peru sa svih strana vanjske, unutrašnje i stražnje plohe. Pranje zuba samo s četkicom nije temeljito pranje, jer s njom ne možemo oprati međuzubne prostore.

Za to nam služe međuzubne četkice i konac. Međuzubne četkice se koriste za bočne zube , a zubni konac za prednje jer tu ne može i ne smije ići međuzubna četkica. One se koriste na početku pranja prije četkice. Zubna pasta se stavlja na suhu četkicu i pere zube odvojeno gornja, pa donja čeljust. Tijekom pranja zubi se ne ispiru, ispiranje radimo tek na kraju. Zubi se peru dok nisu čisti, trajanje ovisi i o motoričkim sposobnostima.

Redoviti kontrolni pregledi kod doktora dentalne medicine su obavezni bar dva puta godišnje. Doktor će pacijentu dati savjet o četkanju, izboru četkica, pravilnoj upotrebi međuzubnih četkica i zubnog konca. Nakon profesionalnog čišćenja zubi, odstranjivanja plaka i zubnog kamenca zubno meso može biti nadraženo i krvariti pri pranju. Za dodatnu potporu zacjeljenju gingive koriste se tekućine za ispiranje usta i gelovi kroz određeni period.
Da li učinkovito peremo zube možemo provjeriti pomoću tableta za detektiranje zubnih naslaga, pomoću kojih se zubne naslage oboje u intenzivniju boju. Na taj način kontrole možemo izbjeći nakupljanje zubnih naslaga i zubnog kamenca i pridonijeti boljoj higijeni, a time zdravlju i ljepoti svojih zubi.

Stoga četkajmo zube na pravilan način.

Stomatologinja, dr. med. dent. Teuta Bogdan

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.