Stručnjaci objašnjavaju: COVID-19 nikad nećemo iskorijeniti

Stručnjaci objašnjavaju: COVID-19 nikad nećemo iskorijeniti

Foto: 

Aneta Esz / Pixabay

D.H.

D.H.

Mogao bi postati endemski

Ovaj virus može postati samo još jedan endemski virus u našim zajednicama i ovaj virus možda nikada neće nestati – rekao je Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitne slučajeve u zdravstvu.

Treći val zaraze koronavirusom u Hrvatskoj uzeo je maha. Na dane brojimo na tisuće zaraženih, a srušili smo crni rekord te se popeli na preko sedam tisuća zaraženih u jednom danu. Broj mrtvih u jednom danu nije ništa bolji..na dan od koronavirusa izgubimo 50 života. Cijepljenje trećom dozom započelo je u punom jeku, prioritetne skupine već su primile svoju treću dozu.

Svi se pitamo, kada će ovo sve prestati i kada ćemo krenuti s normalnim životom. No, odgovor stručnjaka iz SAD-a neće nas previše oraspoložiti. Naime, prema pisanjima stručnjaka za Health.com virus nikad nećemo iskorijeniti već će ono postati endemska bolest.

Pomisao da će COVID-19 postati endemski virus ili bolest – ona koja je stalno prisutna u zajednici na nižim razinama – nije baš nova. U svibnju 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stavila je ovu teoriju na stol.

– Ovaj virus može postati samo još jedan endemski virus u našim zajednicama i ovaj virus možda nikada neće nestati – rekao je Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitne slučajeve u zdravstvu.

Portugal se sada suočava s ‘endemskim COVID-19’, prema Wall Street Journalu. Upravo iz razloge jer se radi o zemlji s najvećom stopom procjepljenosti stanovnika u Europi.

– Nitko nikada neće zaboraviti prošli siječanj, ali sada je COVID endemski i moramo naučiti živjeti s virusom – rekla je za WSJ Maria Mota, izvršna direktorica lisabonskog Instituta za molekularnu medicinu.

– Gotovo cijela populacija je ovdje cijepljena, a virus još uvijek cirkulira, što pokazuje da neće nestati – nastavila je.

– Endemski znači da će to biti dio naše uobičajene vrste virusa koje ćemo viđati, općenito na godišnjoj bazi – kaže za Health Pedro Piedra, dr. med., profesor molekularne virologije i mikrobiologije na Baylor College of Medicine, prenose 24 sata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.