STUDIJA Žene češće umiru nakon operacije ako im je kirurg muškarac

STUDIJA Žene češće umiru nakon operacije ako im je kirurg muškarac

Foto: 

Deborabalves / Pixabay

D.H.

D.H.

Temelji se na 12-godišnjem istraživanju koje je obuhvatilo više od 1.3 milijuna pacijenata

Ako je ukupna vjerojatnost umiranja nakon operacije prema podacima još uvijek vrlo niska, žene čije je operacije obavljao kirurg imale su 16% veću vjerojatnost da će razviti komplikacije, 20% veću vjerojatnost da će morati dulje ostati u bolnici i 32% veću vjerojatnost da će umrijeti u usporedbi sa slučajevima kad su operacije obavljale kirurginje, utvrdili su istraživači u Kanadi, a piše časopis People.

Analiza velikog uzorka pacijenata u rasponu od 12 godina
Studija objavljena u časopisu JAMA Surgery temeljila se na podacima od više od 1.3 milijuna pacijenata koji su bili podvrgnuti 21 različitoj vrsti uobičajenih elektivnih operacija, poput zamjene kuka i koljena, operacija mršavljenja i kompliciranijih postupaka poput srčanih premosnica i operacija mozga. Sve te operacije obavljene su u Ontariju između 2007. i 2019. godine.

Problemi se nisu odnosili na muške pacijente, a oni su imali samo 2% veću vjerojatnost za komplikacije s kirurginjom, a u usporedbi s kirurzima, kao i 13% manju vjerojatnost da će umrijeti s kirurgom.

Autor studije tvrdi da se ne radi o nečemu osobito zabrinjavajućem
Podaci, međutim, “ne bi trebali izazvati trenutnu paniku”, rekao je Christopher Wallis, urološki onkolog i docent na Sveučilištu u Torontu i glavni autor studije, jer je vjerojatnost smrti od operacije još uvijek vrlo mala. Za žene je mogućnost umiranja nakon operacije mozga ili zahvata krvožilnog sustava kod liječnice oko 0.9%, a kod kirurga iznosi samo 1.2%.

Ali Wallis je rekao da bi nas njihovo istraživanje “definitivno trebalo potaknuti da budemo promišljeni i razmislimo o tome kako možemo više istraživati i evoluirati kiruršku praksu kako bismo ograničili jaz” između muških i ženskih kirurga.

Razlike između muškaraca i žena na području kirurgije

Zajedno s koautoricom Angelom Jerath, kliničkom epidemiologinjom i izvanrednom profesoricom na Sveučilištu u Torontu, vjeruje da razlika između spolova nije “tehnička”, već je vjerojatno više povezana s načinom na koji žene intuitivno prakticiraju medicinu.

Također su nagađali da dodatni trud potreban ženama da se probiju na polju kirurgije može napraviti razliku u njihovoj praksi. “Kultura medicine i kirurgije otežava ženama ulazak u taj sustav više nego muškarcima”, rekla je Wallis. “Ako žene imaju veće barijere za ulazak, tada će ući samo one koje su uistinu izuzetne”.

Wallis i Jerath rekli su da njihovo istraživanje naglašava potrebu za više žena na tom području. “Diverzifikacija zdravstvene i kirurške radne snage nesumnjivo će dovesti do boljih ishoda”, rekao je Wallis. “Ne samo zato što se, potencijalno, ova raznolika radna snaga bolje identificira s našim pacijentima u zajednici, već i zato što postoji raznolikost ideja”, prenosi Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.