SVJETSKI RARITET Hrvatski liječnici pacijentici presadili srce – drugi put

SVJETSKI RARITET Hrvatski liječnici pacijentici presadili srce – drugi put

Foto: 

StockSnap / Pixabay

D.H.

D.H.

‘Dobro je, oporavlja se’

Liječnici na zagrebačkom Rebru izveli su još jedan sjajan pothvat. Naime, 61-godišnjoj ženi uspješno su, drugi put, presadili srce.

Riječ je o pacijentici koja je imala zdravstvenih poteškoća sa srcem presađenim još 2003. Sada joj je, nakon 20 godina, bilo potrebno novo.

O detaljima nevjerojatnoj pothvata za RTL je govorio kardiolog Davor Miličić. Bio je na samoj transplataciji.

‘Pacijentica je dobro, oporavlja se na primjeren način nakon transplantacije. To je druga, prvu je imala točno prije 20 godina. Tijekom godina dolazilo je do postupnog propadanja funkcije srčanog presatka, dominantno zbog oštećenja koronarnih arterija koje su tijekom godina stradale. Bolesnica je bila neposredno vitalno ugrožena.

Prihvaćena je na urgentnu listu Eurotransplanta čija smo članica od 2007. i transplantacija je uspjela drugi put. To je stanoviti raritet u svjetskim razmjerima, a mi se u KBC- u možemo pohvaliti da je ovo treća retransplantacija srca i da su svi troje pacijenta živi’, rekao je dr. Miličić.

U KBC-u Zagreb proteklih je tjedana bilo nekoliko transplantacija srca. Dr. Miličić otkrio je detalje.

‘Riječ je o djevojčici od 13 godina koja se odlično oporavlja, potom je tu spomenuta retransplantacija kao i druge dvije transplantacije kod dvojice 67-godišnjaka, inače teških koronarnih pacijenata s teškim oštećenjima srca koji su također bili prihvaćeni na hitnu listu Eurotransplanta’, kazao je.

Pacijentica kojoj je drugi put presađeno srca dolazi iz Zagreba. Srce je primila iz jedne od zemalja Eurotransplanta.

Novinar je dr. Miličića upitao kako sam kontrolira srce s ovakvim situacijama.

‘Kontroliram svoje srce tako da se nastojim nositi dobro sa stresom, s godinama čovjek pokupi neku rutinu pa je lakše nego na početku, ali uvijek je stresno jer se radi o biti ili ne biti za naše pacijente. Valja donijeti i odluku treba li prihvatiti ponuđeno srce ili ne jer katkad ta srca nisu dobre funkcije ili se radi o velikoj razlici u veličini tijela primatelja i donora i tada treba izvagati te na temelju onoga što nas je naučila znanosti i iskustvo donijeti personaliziranu i individualiziranu odluku’, uzvratio je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.