U Hrvatskoj 264 oboljelih od gripe

U Hrvatskoj 264 oboljelih od gripe
D.H.

D.H.

„Najviše oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“

U Hrvatskoj je, zaključno s 16. prosinca 2018. godine, službeno registrirano ukupno 264 oboljelih od kliničke gripe, što očekivano ukazuje na uzlazni trend obolijevanja tijekom sezone gripe 2018./2019., priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od ukupno 264 prijava, većina (211) ih je pristigla u 50. tjednu (od 10. do 16. prosinca), pri čemu se najveći broj oboljelih bilježi na području Dubrovačko-neretvanske – 107, Međimurske – 36, Zagrebačke – 27 i Bjelovarsko -bilogorske županije -22.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tijekom 50. tjedna virus gripe potvrđen je u 14 % uzoraka pristiglih iz različitih dijelova Hrvatske, što ukazuje na umjereni intenzitet cirkulacije virusa, i to dominantno virus gripe tip A. U svim subtipiziranim uzorcima utvrđen je  podtip A/H1N1/pdm09.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama Europske unije se bilježi niska aktivnost gripe, uglavnom sa sporadičnom detekcijom virusa gripe, i to dominantno virusa gripe A.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.