U KBC Split uspješno je provedena prva hemodijaliza u Hrvatskoj punkcijom arteriovenske fistule oformljene endovaskularnim putem

U KBC Split uspješno je provedena prva hemodijaliza u Hrvatskoj punkcijom arteriovenske fistule oformljene endovaskularnim putem

Foto: 

KBC Split

D.H.

D.H.

Bez vidljivog postoperativnog ožiljka koja ima visoku stopu tehničke uspješnosti i funkcionalnosti te je niskog rizika od komplikacija

U KBC-u Split je u četvrtak, 17. studenog uspješno je provedena prva hemodijaliza u Hrvatskoj punkcijom endovaskularno oformljene arteriovenske fistule (endo AVF), pod nadzorom mentorice Karen Tullett iz Velike Britanije.

Kod 34 godine stare pacijentice je 22. rujna uspješno formiran perkutani prirodni spoj arterije i vene podlaktice za potrebe obnašanja postupaka hemodijalize, uz korištenje 4F WavelinQ sustava koji se pokazao sigurnim i učinkovitim.

Za uspješnost formiranja pristupa za hemodijalizu novom metodom zaslužna je odlična suradnja Zavoda za nefrologiju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti i Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju pod vodstvom dr. Dijane Borić Škaro i prof. dr. Krešimira Dolića, članovima tima za vaskularni pristup zaduženim za endoAVF – interventne radiologinje doc. dr. Ivane Štule i nefrologa dr. Alene Srdelić i dr. Ive Jeličića, uz asistenciju instrumentarke i radiološkog tehnologa.

Kandidati za ovu metodu se pomno odabiru nakon isključivanja potencijalnih kontraindikacija, uz osobnu suglasnost nakon podrobnog informiranja o postupku, te nakon urađenog ultrazvučnog ‘mapiranja’ krvnih žila, čime se potvrđuje anatomska podobnost vaskulature za navedeni zahvat.

Hemodijaliza je metoda liječenja pacijenata u završnom stadiju bubrežnog otkaza. Za provođenje hemodijalize potreban je uspješno oformljen i funkcijski zadovoljavajući krvožilni pristup. Arteriovenska fistula je s obzirom na niski rizik infekcije i tromboze prva metoda izbora (u odnosu na arteriovenski graft i centralni venski kateter) u većine pacijenata.

Unatrag 50 godina arteriovenska fistula (spoj između arterije i vene) formirala se kirurškim putem. Posljednjih godina razvojem perkutanih endovaskularnih tehnika fistule se kreiraju i nekirurškom metodom, minimalno invazivnom, bez vidljivog postoperativnog ožiljka koja ima visoku stopu tehničke uspješnosti i funkcionalnosti te je niskog rizika od komplikacija.

Na slici s lijeva na desno: Ivo Jeličić, Dijana Borić Škaro, Ivana Štula, Anita Šitum , Alena Srdelić, Pavinka Čulić.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.