U pet godina broj legalno induciranih pobačaja porastao 26 posto

U pet godina broj legalno induciranih pobačaja porastao 26 posto

Foto: 

Julia Fiedler from Pixabay

D.H.

D.H.

Lani ih je obavljeno 3038

U proteklih pet godina broj legalno induciranih pobačaja u hrvatskim bolnicama veći je za 26 posto, otkrivaju podaci Hrvatskog zavoda za javnio zdravstvo, javlja Danica.

Prema tim podacima, tijekom prošle godine bolnice su obavile ukupno 3038 legalno induciranih pobačaja, što je oko 620 više nego tijekom 2017. godine. Prema zakonu, žena može legalno obaviti pobačaj bez dozvole povjerenstva ako se radi o trudnoći koja traje do 10 tjedana.

Lani je tako evidentirano 9 legalno induciranih pobačaja na 100 poroda, što predstavlja porast u odnosu na vrijednost zabilježenu pretprošle godine. Prosječna stopa namjernih pobačaja u Hrvatskoj iznosi 382,3/100.000 žena generativne dobi.

Stope legalno induciranih pobačaja bile su najviše kod žena u dobi od 30 do 34 godine, otkrivaju novi podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveći rast legalnih pobačaja na zahtjev u odnosu na 2017. godinu bio je u Općoj bolnici u Koprivnici. Lani je u toj ustanovi obavljeno 98 takvih pobačaja, što je čak 58 posto više nego prije pet godina kad su bila ukupno 62 namjerna pobačaja.

U bjelovarskoj bolnici lani su obavljena 42 legalno inducirana pobača (13 posto više), u čakovečkoj 119 pobačaja (18 posto više), a varaždinskoj bolnici 195 pobačaja (18 posto manje nego tijekom 2017. godine).

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.