U Splitu broj zaraženih hripavcem skočio na 125, proširio se i na školsku djecu

U Splitu broj zaraženih hripavcem skočio na 125, proširio se i na školsku djecu

Foto: 

HRT Screenshot

D.H.

D.H.

Dr. Karin upozorila na opasnost smrtnog ishoda

Još je u ljetnim mjesecima upaljen alarm u zdravstvenom sustavu u Splitu zbog širenja hripavca, zarazne bolesti opasne poglavito za najmlađe, a broj je zaraženih u međuvremenu dodatno porastao – trenutno ih je ukupno 125. Jedno je dojenče i hospitalizirano u splitskom KBC-u.

Podaci su to koje nam je potvrdila ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin. Ujedno je naznačila kako su obično zahvaćena djeca predškolske dobi, no kako sada u zabrinjavajuću brojku ulaze i školarci te stariji, javlja Dalmatinski portal.

‘Među zaraženima veći je dio necijepljenih i nepotpuno cijepljenih – odnosno onih koji su primili jednu-dvije doze cjepiva – te manji dio cijepljenih. Velik je problem pad postotka procijepljenosti što omogućuje širenje hripavca, ali i zarazu cijepljenih jer nemamo dovoljnu zaštitu u populaciji’, obrazložila je dr. Karin.

Pozvala je, stoga, roditelje da odvode svoju djecu na cijepljenje po kalendaru, što podrazumijeva primovakcinaciju s tri doze u dojenačkoj dobi te revakcinaciju s dodatne dvije u mlađoj dječjoj dobi. Necijepljeni se, apelirala je, trebaju javiti pedijatrima ili školskim liječnicima.

‘Hripavac u dojenačkoj dobi može stvoriti težu kliničku sliku. Primjerice, nastane upala pluća, dojenčad otežano diše zbog napadaja kašlja, ostaje bez kisika, može doći do konvulzija… Postoji i najcrniji scenarij – mogućnost smrtnog ishoda.

Cijepljeni kao i školska djeca u pravilu imaju blažu kliničku sliku. Nema potrebe docjepljivati ih’, navela je.

Otkrila nam je i kako zasad nisu detektirana grupiranja u kolektivima poput vrtića, već kako su posrijedi uglavnom obiteljski kontakti. Međutim slučajevi zaraze, napomenula je, bilježe se diljem Splitsko-dalmatinske županije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.