U Splitu rođeno 400 Cetinjana, a sinjskom rodilištu prijeti gašenje

U Splitu rođeno 400 Cetinjana, a sinjskom rodilištu prijeti gašenje
D.H.

D.H.

Bulj poručuje kako to neće dozvoliti

Dječji plač lani je u sinjskom rodilištu potpuno utihnuo pa bi se lako moglo dogoditi da stavi ključ u bravu. I to – ponovno! Rodilište je, zbog neodgovarajućih uvjeta već bilo zatvoreno 2010. No godinu kasnije, opet se otvorilo, ali samo za takozvane zadesne porode, pa su se djeca, umjesto u Sinju, više rađala u Splitu, javlja HRT.

Nekad je sinjsko rodilište imalo 500 pa i više, a 2012. godine – 167 poroda. Desetljeće kasnije – samo 2, a lani u sinjskom rodilištu – nijedan. Budućnost sinjskog rodilišta sve je upitnija.

‘Bolje da nestane selo nego običaji. To rodilište je bilo ima i godina’, ‘Ako nema ovdje doktora koji će poroditi ženu u slučaju neke komplikacije, ona mora ići u Split’, ‘Ovdje su uvjeti takvi, ali nisu ni u Splitu kakvi su u Zagrebu’, neki su od komentara stanovnika Sinjske krajine.

Izvanbolničko rodilište u Sinju nekad je bilo i prijatelj djece. No zbog neodgovarajućih uvjeta 2010. je zatvoreno, a godinu kasnije, pod pritiskom javnosti – opet se otvara. Ali – bez operacijske dvorane i anesteziologa.

– To je rodilište samo za zadesne porode, odnosno za porode trudnica s pisanom suglasnosti, za koje očekujemo da su iz zdravih trudnoća i da neće biti potrebno taj porod dovršiti operativnim putem – kaže zamjenica ravnatelja Doma zdravlja SDŽ-a Marion Tomičić.

Pa su žene odlazile u rodilište splitskoga KBC-a. A samo lani, ondje je na svijet došlo više od 400 malih Cetinjana. Ali straha za višestoljetnu tradiciju viteškoga grada – nema.

– I oni koji su zbog iznimnih situacija rođeni van Cetinske krajine mogu biti primljeni u članstvo. Prema tome, mogu biti i alkari. Bitna je pri tome zavičajnost u alkarskom kraju kroz 4 generacije – kaže tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić.

Ali – za kraj s 50-ak tisuća stanovnika, nevažno nije ni rodilište koje se, tvrdi sinjski gradonačelnik Miro Bulj, sustavno uništava i to ‘političkom odlukom onih koji su napravili ogromne štete prije svega Splitsko-dalmatinskoj županiji’. Poručuje kako neće tek tako dozvoliti da se rodilište zatvori.

Konačna odluka – još nije poznata. Ali donijet će je, poručuju iz Doma zdravlja, u dogovoru s lokalnom upravom i u interesu svih stanovnika – struka!

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.