Udruga liječnika ‘popljuvala’ Beroševe sistematske preglede: ‘Loš vic’

Udruga liječnika ‘popljuvala’ Beroševe sistematske preglede: ‘Loš vic’

Foto: 

Anncapictures / Pixabay

D.H.

D.H.

Neizvedivo u praksi

Ministar zdravstva Vili Beroš pohvalio se novim projektom – sistematskim pregledima za sve. Osnovao je čak i radnu skupinu, no nakon prvog sastanka i dalje se službeno ne zna tko će ići na njih, što ako se netko ne pojavi, što će se uopće pacijentima pregledavati.

Dosta je toga nejasno ili obavijeno velom tajne o sistematskim pregledima, a uključene bi mogle biti i bolnice. Na oko tri milijuna punoljetnih građana Hrvatska ima, prema atlasu liječništva, oko 2200 obiteljskih liječnika.

– Najava mi je izgledala kao loš vic. To je po meni jedna od većih gluposti koje sam čula u zadnje vrijeme – rekla je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit u Dnevniku Nove TV.

Podsjetila je da bolnički liječnici naprave više od tri milijuna prekovremenih sati, radeći redoviti posao.

– Ne znam gdje je ministar mislio ubaciti sve te sistematske preglede i što bi oni de facto trebali obuhvaćati – upitala se Šmit.

Kaže da je to PR floskula i da nije izvedivo u praksi.

– Jedino čemu služi je bildanju imidža ministra. Postoji hrpa analiza koje dokazuju da to nema ikakvog efekta. Ne vidim korist ovog – napomenula je.

Istaknula je da liječnici, kolektivnim ugovorom, nemaju zajamčeno pravo na sistematski pregled.

– Ako je ovo reforma zdravstva koju ministar najavljuje, onda se bojim da smo opet zaglibili u gluposti koje nemaju veze s pravom reformom koju treba napraviti – zaključila je Šmit.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.