UPOZORENJE NA VRIJEME Medicinska sestra otkrila simptom koji ju je doveo do dijagnoze raka maternice

UPOZORENJE NA VRIJEME Medicinska sestra otkrila simptom koji ju je doveo do dijagnoze raka maternice

Foto: 

National Cancer Institute / Unsplash

D.H.

D.H.

Četvrti najčešći rak kod žena u svijetu

Tracy Warrington iz Walesa po struci je medicinska sestra i to joj je, kako kaže, pomoglo da na vrijeme prepozna da nešto nije u redu s njezinim zdravljem. Naime, nakon što je primijetila neobično vaginalno krvarenje, a bila je u menopauzi, odmah je potražila pomoć liječnika, koji su joj dijagnosticirali rak endometrija, donosi The Sun.

‘U jednom periodu svoje karijere imala sam priliku raditi s kolegom koji mi je rekao da žene u menopauzi nikad ne bi smjele krvariti, koliko god to oskudno bilo, jer je upravo krvarenje jedan od najčešćih simptoma raka maternice ili jajnika’, rekla je Tracy, kojoj je dijagnosticiran zloćudni tumor maternice, prenosi Index.

Rak endometrija je najčešća zloćudna tvorevina u ženskom spolnom sustavu te četvrti najčešći rak kod žena u svijetu.

Što je rak endometrija i kako ga prepoznati?

Do njega dolazi kada se stanice u sluznici maternice počnu nekontrolirano širiti. Najčešće se javlja kod žena starijih od 50 godina, a osim pojave krvarenja u menopauzi, često znak može biti i obilno ili neredovito krvarenje prije početka menopauze. To je jedan od najčešćih razloga zašto mnogo žena ne shvaća ozbiljno ovaj problem, već misle da su ove promjene izazvane perimenopauzom.

Osim neobičnih krvarenja, ponekad se mogu javiti lagana sukrvica ili gnojni iscjedak iz rodnice koji je često popraćen bolovima u trbuhu i zdjelici. Liječnici upozoravaju da, ako primijetite bilo kakva nepravilna ili obilna krvarenja, pogotovo u razdoblju oko ili nakon menopauze, potrebno je odmah potražiti pomoć liječnika jer je rana intervencija ključ izlječenja.

Tracy je u tome uspjela, a njezina operacija uključivala je potpuno uklanjanje maternice i jajnika, nakon čega je uslijedila lokalizirana radioterapija. Kako donosi The Sun, liječnici su otkrili da je sluznica njezine maternice bila gotovo pet puta deblja nego što bi trebala biti.

‘Svojom bih pričom željela upozoriti sve žene da reagiraju na bilo koju promjenu jer je meni to spasilo život’, dodala je Tracy.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.