Uvodi se cjepivo protiv pneumokoka?

Uvodi se cjepivo protiv pneumokoka?
D.H.

D.H.

“Cjepivo protiv pneumokoka obvezno je u cijeloj EU osim na Malti i u Estroniji”

Od iduće godine, na prijedlog Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) trebalo bi se uvesti još jedno dodatno cjepivo u kalendar cijepljenja, ono protiv pneumokoka. Predloženi plan cijepljenja predviđa tri doze. Prva bi bila u dobi od dva mjeseca, a sljedeće u četvrtom i dvanaestom mjesecu.

Ukoliko Ministarstvo zdravstva ovaj prijedlog prihvati, cjepivo protiv pneumokoka svrstat će se među dosadašnja cjepiva protiv difterije, ospica, zaušnjaka, tuberkuloze, tetanusa, hripavca, dječje paralize, rubeole, hepatitisa B te bolesti izazvane Haemophilusom influenzae tipa b.

Roditelji su i do sada mogli u pedijatrijskim ordinacijama cijepiti djecu tim cjepivom, ali su to morali platiti. Od 1. siječnja iduće godine to bi cjepivo trebalo biti besplatno, odnosno troškove će snositi država. Ovo cjepivo do sada je bilo predviđeno za djecu narušenog imuniteta i onu koja boluju od kroničnih bolesti.  

Njim se sprečava znatni dio akutne upale srednjeg uha, upala pluća, veći dio meningitisa i sepse.

Među državama članicama Europske unije, osim u Hrvatskoj, ovo cjepivo u obveznom planu cijepljenja nije jedino na Malti i u Estroniji.

Pneumokok se prenosi izravnim kontaktom s respiratornim izlučevinama oboljele ili zdrave osobe koja je kliconoša (nositelj) pneumokoka. Procjena SZO-a za Hrvatsku (procjena za 2015. godinu) da od pneumokokne pneumonije godišnje oboli 234 djece mlađe od pet godina, 12 djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa a od teških oblika pneumokokne bolesti 177 djece.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.