Veljača je mjesec kada mislimo na oboljele od rijetkih bolesti

Veljača je mjesec kada mislimo na oboljele od rijetkih bolesti
D.H.

D.H.

 

-Pokažimo rijetkima da nisu nevidljivi-

Kroz mjesec veljaču, Hrvatski savez za rijetke bolesti, tradicionalno provodi kampanju podizanja svijesti o rijetkim bolestima ususret Međunarodnom danu rijetkih bolesti koji se obilježava 28. veljače.
Ove godine, s obzirom na epidemiološku situaciju vezanu uz COVID-19, Savez provodi online kampanju pod nazivom #vidimte.
Kroz kampanju #vidimte, Savez prikazuje 6 kratkih dokumentarnih filmova s 12 sudionika u kojem svaki obrađuje po jednu od problematika s kojima se rijetki susreću.
„U Hrvatskoj ima oko 200.000 oboljelih od rijetkih bolesti, a kako postoji oko 7.000 različitih dijagnoza, manifestacije bolesti su uglavnom individualne kao i njihovi izazovi te time oboljele dovodi do situacije da su nevidljivi zdravstvenom sustavu, socijalnom sustavu ali i općenito društvu u cjelini. Za rijetke obično kažemo da su su rupa u sustavu, da su „nevidljivi”.
Upravo zbog toga, ove godine želimo da budu viđeni. Ovim filmovima želimo cijelom društvu pokazati kako žive oboljeli od rijetkih bolesti, koji su izazovi s kojima se susreću, koje su prepreke, problemi i kako im konkretno možemo pomoći„- izjavila je Sara Bajlo, dopredsjednica Saveza.

Iz Saveza pozivaju sve da se uključe dijeljenjem sadržaja s #vidimte na društvenim mrežama.
Ovo kampanju podržale su mnoge osobe iz javnog života koje će dijeliti sadržaje na svojim profilima na društvenim mrežama.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.