Više od 6 milijardi kuna na lijekove

Više od 6 milijardi kuna na lijekove
D.H.

D.H.

„Na citostatike smo potrošili 735 milijuna kuna“

Više od šest milijardi i 100 milijuna kuna koštali su lijekovi koje su tijekom protekle godine konzumirali Hrvati. Pokazuje to Izvješće o potrošnji lijekova koje je objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Prema tom izvješću Hrvati troše  1.061 dnevnu dozu lijeka na tisuću stanovnika dnevno. U odnosu na 2016. godinu, potrošili smo 1,5 posto lijekova više.

„Ovaj porast potrošnje manji je od prosječnog porasta potrošnje tijekom posljednjih pet godina, u razdoblju od 2013. do 2017. godine. Dakle, iako u manjem iznosu, povećanje je prisutno te slijedi trend povećanja potrošnje lijekova kroz navedeno razdoblje. Analiza potrošnje lijekova u 2017. godini prema financijskimcijskim pokazateljima pokazuje porast od  5,7% u odnosu na 2016. godinu i veća je od prosječne potrošnje za razdoblje 2013. do 2017. godine.“, stoji, među ostalim u Izvješću.

Najviše, 386 dozna dnevno na 1.000 stanovnika, trošili smo lijekova koji djeluju na kardiovaskularni sustav . Drugi po potrošnji su lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari, a treći oni koji djeluju na živčani sustav.

Na lijekove za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatore tijekom prošle godine potrošili smo milijardu i 320 milijuna kuna. Na citostatike više od 753 milijuna kuna. Najprodavaniji lijek bio je trastuzumab (lijek protiv raka dojke i želuca), za kojeg smo izdvojili  gotovo 111 milijuna kuna, a slijedi ga ibuprofen (sredstvo za privremeno ublažavanje bolova i/ili upala), kojeg smo platili više od 88 i pol milijuna.  U izvanbolničkoj potrošnji „vodi“ ibuprofen za kojeg su Hrvati izdvojili više od 87 i pol milijuna kuna.

Na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), najviše smo potrošili trastuzumaba, više od 110 milijuna i 730 tisuća kuna.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.