VODENE KOZICE: Uzrok, simptomi i kako ih najbolje liječiti kod male djece?

VODENE KOZICE: Uzrok, simptomi i kako ih najbolje liječiti kod male djece?

Foto: 

Screenshot Youtube

D.H.

D.H.

Varicella-zoster

Vodene kozice su česta bolest kod djece, ali i kod odraslih, a izaziva ih virus varicella-zoster.

Postoji mnogo znakova kako prepoznati vodene kozice, a prvi su svrab i osip. U većini slučajeva, uz pravilno tretiranje, vodene kozice nisu opasne i prolaze kroz dva tjedna.

Kako se mogu dobiti vodene kozice?
Vodene kozice se lako prenose na osobe koje ih još nisu preboljele i to boravkom u istoj prostoriji sa zaraženom osobom ili diranjem stvari koje na sebi imaju tekućinu iz plikova zaražene osobe, ali jednako tako se mogu prenijeti i kapljičnim putem.

Češće su među manjom djecom koja se zajedno igraju i diraju zaražene igračke. Vodene kozice se mogu dobiti od zaražene osobe dva dana prije nego se kod nje pojave mali crveni prištići, odnosno osip, a bolesna osoba je zarazna sve dok se kraste ne osuše, odnosno oko pet do sedam dana nakon pojave osipa.

Kako prepoznati vodene kozice?
Kod nekih će vodene kozice biti raširenije i izazvati više problema, dok će drugi imati manje plikova i manje izražene simptome. Općenito, opasnije su za odrasle osobe. Ova bolest se razvija u fazama, koje će se kod nekih osoba odvijati istovremeno. Sve počinje svrbežom i crvenilom, dok se na kraju rade kraste koje se potom suše.

1. Crvenilo
Prvo će se pojaviti crvenilo na koži, odnosno osip koji nalikuje ubodu insekta ili prištiću. Ovaj osip se može pojaviti bilo gdje na tijelu, čak i u unutrašnjosti usta ili oko genitalija. Najčešće se prvo javlja na leđima, trbuhu, vlasištu te na licu. Lako se širi, a može biti crvene, ružičaste ili tamnije boje.

2. Plikovi
Nakon toga se osip pretvara u mjehuriće ispunjene tekućinom koji mogu pucati, a uz to i jako svrbe. Ovdje je vrlo važno što manje dirati plikove kako ne bi došlo do komplikacija.

3. Kraste
Mjehurići se s vremenom pretvaraju u kraste, dok iz nekih može iscuriti tekućina. Kraste se s vremenom suše, sve dok ne postanu potpuno suhe i na kraju i nestanu. Također, vodene kozice mogu biti praćene visokom temperaturom, bolovima, glavoboljom, gubitkom apetita, nervozom, osjećajem bezvoljnosti. Kod odraslih se vodene kozice mogu pojaviti u većem obimu i mogu dulje trajati.

Kada posjetiti liječnika?
Čim uočite osip po svom tijelu ili kod djeteta, potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik donosi dijagnozu uzimanjem anamneze i proučavanjem kože bolesne osobe.

Ako se javlja i osip na očima ili ako su plikovi vrući, osjetljivi na dodir i jako crveni, kada se pojavi vrtoglavica, ubrzani rad srca, kratkoća daha, kašalj ili jako visoka temperatura, potrebno je odmah kontaktirati liječnika.

Liječenje vodenih kozica
Prije svega, važno je ne češkati mjehuriće jer mogu nastati ožiljci, ali može doći i do bakterijske infekcije. Jednako tako, djeca moraju ostati doma, a roditelji na bolovanju sve dok ne prestanu biti zarazni, odnosno sve dok se kraste ne posuše i nestane svrbež.

U nekim slučajevima bit će potrebno samo mirovati i snižavati tjelesnu temperaturu, dok će kod osoba koje imaju teže simptome biti potrebno liječenje.

Najpoznatije tretiranje vodenih kozica je kupanje u otopini hipermangana koja se može kupiti u ljekarni. Osim toga, koristi se i kalaminski losion. Pomoći može i uzimanje lijekova protiv bolova, ako liječnik to odobri, tuširanje u hladnijoj vodi te uzimanje dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije.

Odraslim osobama liječnik može prepisati i antivirusne lijekove. Kod većine osoba će vodene kozice trajati oko dva tjedna.

Zaključak
Vodene kozice su virusna bolest koja je češća kod djece, a može se prepoznati po osipu i svrbežu. Važno je kod pojave osipa ostati kod kuće kako se zaraza ne bi širila te tretirati bolest preporučenim lijekovima, losionima i drugim lijekovima, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.