ZNATE LI ŠTO JE DISFAGIJA?

ZNATE LI ŠTO JE DISFAGIJA?

Foto: 

Nhia Moua /Unsplash

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Liječenje ovisi o uzorku i težini kliničke slike

Pojam disfagija odnosi se na otežano gutanje koje nastaje zbog smetnja pri prolasku hrane ili tekućine od usta do želuca. Takva teškoća može biti znak i simptom mnogih bolesti kao što su funkcionalni ili strukturalni poremećaji usne šupljine, ždrijela, grkljana ili jednjaka.

Koji su simptomi disfagije?

Otežano započinjanje gutanja, vraćanja hrane te aspiracija u dušnik s posljedičnim kašljem i gušenjem. Dugotrajna disfagija može uzrokovati gubitak tjelesne mase. Kao posljedica može nastati akutna i recidivirajući upala pluća.
Ako bolno gutate tada nemate disfagiju već odinofagiju, iako se simptomi često zajedno pojavljuju. Kada imate onaj čudan osjećaj „knedle u grlu“ koji nije povezan s gutanjem i do kojeg dolazi bez otežanog prolaska hrane te pritiska u prsima također nije disfagija.

Kako se postavlja dijagnoza?

Od pretraga provode se: radiološki pregled akta gutanja, fiberendoskopija ždrijela i grkljana, endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava i druge pretrage koje se izvode ovisno o prethodnim nalazima.

Liječenje disfagije

Liječenje ovisi o uzorku i težini kliničke slike. Cilj su liječenja poboljšanje prolaska hrane i zaštita dišnih putova, što se postiže rehabilitacijom čina gutanja, medikamentnom terapijom i vrlo rijetko kirurškim postupcima. Pri rehabilitaciji važno je jačanje mišića izvođenjem vježbi kojima se poboljšava položaj hrane u ustima ili vježbanje jačanja i koordinacija mišića jezika. Ako se ne liječi, može dovesti i do nastanka dugoročnih komplikacija koje prije svega pogoršavaju kvalitetu života bolesnika.
Više informacija o disfagiji možete pronaći na stranici Disfagija.hr.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.