Svi moramo brinuti o općem dobru, a to je svakako čistoća

Svi moramo brinuti o općem dobru, a to je svakako čistoća
D.H.

D.H.

„Djelatnici splitske Čistoće pozivaju svoje sugrađane da započnu odvojeno prikupljati otpad i odlagati ga na za to primjerena mjesta, a kako bi grad svima bio čišći i ugodniji za življenje“

Posljednjih mjeseci svjedočimo velikoj borbi djelatnika splitskog komunalnog poduzeća Čistoća s otpadom kojeg nesavjesni građani ostavljaju na za to neprimjerenim mjestima. Unatoč svim pozivima na besplatne edukacije i informacijama koje se nude u svim oblicima, od digitalnih do tiskanih o načinima reciklaže, odnosno odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, mnogi još uvijek sav svoj kući otpad strpaju u jednu vrećicu i bace u prvu kantu za smeće na koju naiđu. Rijetki su oni koji u tom trenutku pomisle na ljude koji za njima taj otpad moraju pokupiti i s njim se „izboriti“ da se zbrine na najmanje škodljiv način za okoliš.

Mi vas želimo upoznati s tim ljudima, pa smo razgovarali s gospođom Ankicom Titlić, dugogodišnjom djelatnicom splitske Čistoće i njezinim poslovođom, Ivanom Parčinom.

Iako je njihov posao održavanje Splita čistim i za život ugodnim, ovi djelatnici Čistoće smatraju da bi i građani trebali malo više računa povesti o tom civilizacijskom dosegu.

„Mislim da bi građani Splita morali podignuti svoju svijest na višu razinu jer se svi moramo brinuti o općem dobru, a to je svakako čistoća. Čistoća je jako bitna za nas i za naš grad“, stiče Ivan Parčina, poslovođa u Čistoći.

On primjećuje kako građani imaju različite ekološke navike.

„Ima ljudi koji razdvajaju otpad i onih koji ga uopće ne razdvajaju. Imamo situaciju da na mjestima gdje smo postavili kontejnere za reciklažu pronalazimo miješani komunalni otpad i to nije uredu. Svi se trebamo malo više pobrinuti za red u gradu. Sve informacije potrebne za kvalitetnije gospodarenje vlastitim kućnim otpadom možemo pronaći na web i facebook stranicama komunalne tvrtke Čistoća Split. Trebamo se educirati kako razdvjati otpad, kako odlagati glomazni otpad i kako što učinkovitije popraviti stanje čistoće u samom gradu zajedno u suradnji s nama, djelatnicima Čistoća koji moramo isto tako raditi čvrsto i odlučno da grad bude što čišći i ljepši“, poručuje Parčina.

Mnogi misle da bi se reda brže uvelo drastičnijim kaznama.

„Kazne su uvijek dobre ali za početak ljude treba educirati i opominjati, a tek onda kažnjavati. Treba imati na umu da kazne, koliko god su dobre, mogu izazvati i revolt kod stanovništva te ponekad stvoriti neke druge probleme. Smatrama da s kaznama treba polako krenuti. Vjerujem da je došlo vrijeme i za to“, dodaje Parčina.

Ankica Titlić u splitskoj Čistoći radi već 24 godine. Posao joj ljeti započinje u 6 sati ujutro, zimi u 6,30 sati. Posljednju godinu dana radi na području Lore, Ličke ulice, oko samostana Sv. Ante na Poljudu, preko PIS-ovih baraka do Spaladiuma Arene i Splitovog igrališta. Prije toga 23 godine je brinula za čistoću Marjana.

„Radni dan izgleda tako da ujutro prvo pometemo autobusne stanice, istresemo košarice, pokupimo glomazni otpad, i onda idemo dalje u obilazak i čišćenje svog terena. Posao je nekad jako naporan, a nekad i nije toliko. Uvijek ima težih i lakših dana. Zimi je malo teže raditi. Posla uvijek ima jer onaj tko hoće raditi, uvijek ima posla“, skromno će Ankica Titlić.

I sama svjedoči nesavjesnom ponašanju građana koji svoj kućni otpad u velikim vrećicama naguravaju u malene zelene kantice uz pločnike, žureći s djecom u vrtiće, škole i na posao.

„Nekad je to problem. Oduzima više vremena, ali i to pokupimo. Što ćemo. Ne možemo ostaviti“, kaže gospođa Titlić te svojim sugrađanima poručuje:

„Svi skupa bismo mogli pogledati malo više na svoj grad i da se ovaj glomazni otpad odnosi tamo gdje mu je i mjesto, a ne da se ostavlja svugdje“.

D.H.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.