Kako djetetu olakšati razvod roditelja?

Kako djetetu olakšati razvod roditelja?

Foto: 

Conmongt / Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Važno je pokušati staviti sa strane osjećaje bijesa, ljutnje ili krivnje

Nažalost, danas su djeca rastavljenih roditelja pravilo, a ne iznimka. Nekada davno prije 30, 40 godine u školama gdje su razredi brojili od 25 – 30 učenika bio je samo jedan učenik razvedenih roditelja te je bio užasno stigmatiziran, kako od svojih vršnjaka, tako i potiho od njihovih roditelja.
Kako sam već napomenula, danas su u razrednim odjeljenjima koje broje oko 25 učenika rijetkost djeca čiji roditelji nisu rastavljeni ili u postupku rastave.

Razvod je velika promjena za čitavu obitelj, a posebno djecu te i ona moraju proći vrijeme žalovanja, na svoj način i proces prilagodbe. Ne postoji način kojim možemo u takvoj situaciji dijete staviti u poseban štit. No kada već do razvoda dođe, moramo pružiti svojoj djeci maksimalni oslonac i podršku.
Ma koliko teško bilo, važno je pokušati staviti sa strane osjećaje bijesa, ljutnje ili krivnje.
Dragi roditelji, jasno je da se ne rastajete zato što se volite i slažete.

Ali moram vas podsjetiti da vaš odnos ne prestaje vašom rastavom i dalje ste roditelji svoje djece i ona vas povezuju za čitav život, i dalje morate biti tu za njih. Ako mislite da će sve vaše brige i bivši bračni partner nestati iz vašeg života s punoljetnosti vašeg zajedničkog djeteta i završetkom školovanja istog, jako ste se prevarili. Morat ćete biti pristojni prilikom mature, promocije na fakultetu, vjenčanju vašeg zajedničkog djeteta. I da, tu nije kraj – dobit ćete unuče vašeg zajedničkog djeteta i to vas također povezuje.

Zato prije ulazak u sukobe i dugotrajna suđenja oko starateljstva nad zajedničkom djecom tri puta razmislite i kao odrasli, zdravi i pametni ljudi dogovorite se oko istoga, jer kroz život će biti više prilika kada ćete naprosto morati sjediti za zajedničkim stolom, naravno pod uvjetom da vam je stalo do vašeg djeteta i da svoj ego, bijes i ljutnju možete zatomiti i ispred svega staviti svoje dijete. Nebitno je koliko ono ima godina dvije, deset, petnaest, dvadeset pet ili pedeset dokle god žive roditelje ono je vaše dijete i prirodno je i normalno da su roditelji uvijek tu da mu budu podrška.

Djeca ne moraju znati sve detalje i razloge za razvod, dovoljno je da shvate što će se promijeniti u njihovoj svakodnevnoj rutini i što će ostati isto.
Naravno da se mogu očekivati svađe između partnera koji se razvode, ali kada se dogovarate o svojoj djeci, zapamtite vi se za njih još uvijek njihovi roditelji. Oko skrbništva, rasporeda posjeta za vikende, blagdane, rođendane praznike ostanite fokusirani na ono što je najbolje za vašu djecu, jer tu niste bitni više vi, vaše svađe, vaša ljubav ili mržnja – jedino što je bitno je vaše dijete.
Jedino ispravno je da se roditelji dogovore i oko djetetove rutine bez obzira u čijem se domu trenutno nalaze (oko pisanja zadaće, raspreda aktivnosti, odlaska u krevet…)

Dragi roditelji, izbjegavajte da vaš razvod bude visoko-konfliktan i ne uvlačite u njega svoje potomstvo, ne tražite od njih da biraju strane, ne govorite djeci ružno jedno protiv drugoga ili da je pogrešno voljeti tatu ili mamu. Ne tražite od djeteta da mrzi jednog roditelja, to je kao da tražite dijete da mrzi pola sebe.
Koliko god osoba imala godina, nije imuna na takvo ponašanje roditelja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.