Skrivaju se, piju same i postaju alkoholičarke u srednjim godinama!

D.H.

D.H.

 “Alkoholičarke”

Žene često pokušavaju biti i savršena majka i supruga i savršen radnik na poslu i još mnogo toga. Nažalost, taj ritam života počinje voditi do umora, iscrpljenosti, napetosti i frustracija.

Sve češći su slučajevi kada žene počinju popuštati pod svim tim pritiscima i osjećaju se sve nesigurnije, pa spas i podršku počinju tražiti u čašici alkohola.

Alkohol ima takav učinak da većina problema, briga i poteškoća pod njegovim djelovanjem gube realnu težinu i važnost. Česti su slučajevi žena koje su došle na liječenje od alkoholizma i koje priznaju kako su pile jer su se tada osjećale hrabrije, sigurnije, ugodnije i opuštenije i kako su na taj način bile riješene svih svojih strahova i nesigurnosti.

Tu se stvara zamka i količine tog popijenog alkohola se počinju svakodnevno povećavati, pa često takve žene dugo nisu svjesne svog problema, da su postale alkoholičarke.

Još jedan veliki problem je i u tome što žene alkoholičari rijetko piju u društvu i na javnim mjestima. Za razliku od muškaraca alkoholičara one to rade skriveno, kada su same u svoja 4 zida i kada znaju da ih nitko ne vidi.

U takvim trenucima je neophodna pomoć obitelji i bliskih prijatelja, koji će ako uoče problem, pomoći toj ženi, dati joj svoju podršku i uputiti je na liječenje, umjesto da je osuđuju i ulaze sa njom u raspravu kako i zbog čega je do toga došlo.

Iako se problem alkoholizma više vezuje za muškarce, on je sve zastupljeniji i kod žena. Samo dvije čaše vina dnevno predstavljaju količinu alkohola koja ozbiljno ugrožava zdravlje žene.

Najčešći razlozi za alkoholizam kod žene su stres, bračni problemi, usamljenost, manjak samopoštovanja…

– Kliničkim istraživanjima je potvrđeno da je organizam žene dosta osjetljiviji na toksičnost alkohola od muškog organizma. Žene najčešće karakterizira niži rast, manja tjelesna težina, veći postotak masnog tkiva, kao i manji postotak vode u njihovim tijelima u odnosu na muškarce. S obzirom na to da alkohol prolazi kroz digestivni sistem i miješa se s molekulama vode u organizmu, veći postotak vode u organizmu muškarca uvjetovati će i nižu koncentraciju alkohola, dok kod žena to nije slučaj – objašnjava dr. Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti za portal Žena.blic.

Prekomjerno konzumiranje alkohola dovodi do oštećenja zdravlja u većem postotku kod žena u odnosu na muškarce, čak iako piju manje količine pića i u kraćem periodu.

– Žene češće obolijevaju od alkoholnog hepatitisa, dok prekomjerno konzumiranje alkohola povećava rizik i od raka dojke, naročito u menopauzi. Također žene koje prekomjerno piju češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, dok samo opijanje povećava i rizik da žena postane žrtva nasilja i seksualnog zlostavljanja – naglašava dr. Vujošević i dodaje:

-One počinju piti u poznijim godinama, a ono što ih još razlikuje u odnosu na muškarce je da najčešće piju same, krijući se od svih.-

Alkoholizam kod žena predstavlja poseban socijalno-medicinski problem s obzirom na njihovu biološku ulogu, i ulogu u porodici i društvu.
Posebno je to važno kod budućih majki jer fetalni alkoholni sindrom je poremećaj koji ukazuje na specifični oblik tjelesnih abnormalnosti i mentalne retardacije kod djece čije su majke tokom trudnoće pile.

Stres, bračni problemi, usamljenost, neraspoloženje, odnos prema alkoholu stečen u porodici; žene koje su u djetinjstvu bile seksualno zlostavljane pod većim su rizikom da će piti.

Izvor, ŽenaBlic. i MojeZdravlje.

D.H.

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.