DEMENCIJA ZDRAVSTVENI PROBLEM STOLJEĆA

DEMENCIJA ZDRAVSTVENI PROBLEM STOLJEĆA

Foto: 

Geralt / Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Prepoznajte znakove Alzheimerove bolesti

Iako je još početkom prošlog stoljeća, njemački patolog i neurolog Alois Alzheimer opisao slučaj progresivnog intelektualnog propadanja 51-godišnjeg bolesnika, kasnije je njegov kolega Emil Kraepelin, po njemu nazvao Alzheimerova bolest.
Stručnjaci se slažu da demencija predstavlja najveći zdravstveni i društveni problem 21. stoljeća. Budući da je riječ o degeneraciji mentalnog sustava, naše društvo još uvijek na Alzheimer gleda s predrasudama ne znajući da ona oboljelima i njihovim obiteljima iz temelja mijenja živote. Demencija se zato tiče svih nas – o dementnoj osobi u obitelji u prosjeku se skrbi 2,5 člana.

Zato vam donosimo 5 ključnih stvari koje treba znati o demenciji:

1. Demencija nije normalni dio stanja;
2. Demenciji su uzroci bolesti mozga;
3. Demencija nije samo gubljenje pamćenja;
4. Moguće je živjeti dobro s demencijom;
5. Najbitnija je osoba, a ne demencija.

10 znakova Alzheimerove bolesti

1. Poremećaj pamćenja;
2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti;
3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja;
4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije;
5. Pogrešne procjene i odluke;
6. Poremećaj apstraktnog mišljenja;
7. Učestalo gubljenje stvari;
8. Promjene raspoloženja i ponašanja;
9. Promjena osobnosti;
10. Gubitak koncentracije i interesa;

Činjenica je da do demencije dolazi zato što ljudi žive duže, a ta se bolest u načelu razvija s godinama. Očekuje se da će se broj oboljelih u svijetu udvostručiti do 2030. godine.
U narednim godinama slijedi nam neminovna epidemija demencije, pa se tako slikovito govori o pojavi jednog novog slučaja demencije u svijetu svakih sedam sekundi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 90.000 oboljelih od demencije i da će ta brojka dakako rasti, kao i drugdje. Spomenuta brojka temelji se na činjenici da je hrvatska populacija jedna od najstarijih u Europi i izračunu da ova bolest zahvaća 10% osoba starijih od 65 godina.

Izvor: HUAB
Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.