Dva povoljna dodatka prehrani poboljšavaju pamćenje

Dva povoljna dodatka prehrani poboljšavaju pamćenje

Foto: 

Gerd Altmann from Pixabay

D.H.

D.H.

Zanimljivi rezultati

 

Istraživanje je pokazalo da jeftini i lako dostupni prebiotici osim što poboljšavaju zdravlje crijeva povoljno djeluju i na pamćenje.

Zlatni standard u održavanju crijevne mikrobiote je unos probiotika bilo putem hrane ili dodataka prehrani. Probiotici su dobre bakterije dok su prebiotici neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana korisnim bakterijama. Hranjenje tih dobrih bakterija prebioticima, omogućava im da ‘nadrastu’ potencijalno štetne bakterije te tako doprinesu zdravlju mikrobiote. Prebiotici također poboljšavaju preživljavanje probiotika dok prolaze kroz gornji dio probavnog sustava i omogućuju njihovo naseljavanje u mikrobioti debelog crijeva.

Utjecaj prebiotika na pamćenje

Dvostruko slijepo istraživanje uključivalo je dva jeftina prebiotika s biljnim vlaknima koji su dostupni u slobodnoj prodaji u brojnim zemljama diljem svijeta. Jedan se zove inulin, a riječ je o dijetalnim vlaknima iz klase fruktana. Drugi se zove fruktooligosaharid (FOS), a to je biljni ugljikohidrat koji se često koristi kao prirodni niskokalorični zaslađivač.

Kako bi ispitali učinak ovih dodataka prehrani na starenje mozga, istraživači s King’s Collegea u Londonu uključili su 36 parova blizanaca starijih od 60 godina. Svaki je dvojac nasumično podijeljen tako da je jednom blizancu dodijeljen dnevni prebiotik u proteinskom prahu, a drugom dnevni placebo u proteinskom prahu.

Blizanac koji je uzeo inulin ili FOS općenito je postigao više rezultate na kognitivnom testu tri mjeseca kasnije. Štoviše, dnevni dodaci prehrani obogaćeni vlaknima povezani su s malim promjenama u crijevnom mikrobiomu između blizanaca. Korisne Bifidobacterium, na primjer, bile su obilnije u blizanaca koji su uzimali inulin ili FOS.

Studije na miševima sugeriraju da Bifidobacterium smanjuje kognitivne nedostatke regulirajući veze između crijeva i mozga.

‘Uzbuđeni smo što smo opazili ove promjene u samo 12 tjedana. Ovo je obećavajuće za poboljšanje zdravlja mozga i pamćenja među starijom populacijom’, kaže Mary Ni Lochlainn, istraživačica gerijatrijske medicine na King’s College London.

Povoljan i učinkovit lijek za ublažavanje kognitivnog pada

Nedavna studija blizanaca na KCL-u sugerira da bi konzumiranje određene ‘hrane za mozak’ moglo biti obećavajući način liječenja kognitivnog pada. No dok prebiotici mogu poboljšati neke aspekte kognitivnih funkcija u mozgu koji stari, poput pamćenja i vremena obrade, čini se da nema značajnih fizičkih prednosti.

Gubitak mišića nije se poboljšao kod starijih blizanaca koji su uzimali dodatke bogate vlaknima, unatoč činjenici da su inulin i FOS važni čimbenici u održavanju mišićno-koštanog sustava. ‘Ova biljna vlakna, koja su jeftina i dostupna u slobodnoj prodaji, mogla bi koristiti širokoj skupini ljudi u ovo doba inflacije. Također su sigurna i prihvatljiva’, kaže gerijatrica Claire Steves iz KCL-a, piše Science Alert, a prenosi Miss Zdrava.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.