Jedan bizaran simptom može biti znak demencije

Jedan bizaran simptom može biti znak demencije

Foto: 

Gerd Altmann from Pixabay

D.H.

D.H.

 

Povezan sa zdravljem mozga

Kronični zatvor mogao bi biti veći problem od puke probavne smetnje. Istraživanje provedeno na više od 110.000 osoba srednje i starije dobi pokazalo je da bi kronični zatvor mogao povećati rizik od razvoja demencije, piše Index.

Oni koji su patili od kroničnog zatvora, što znači da su imali manje od tri pražnjenja crijeva tjedno, pokazali su znakove starijeg mozga, odnosno ostvarili su lošije rezultate na testovima pamćenja i razmišljanja od svojih vršnjaka koji su redovito obavljali veliku nuždu. Sudionici koji su patili od zatvora također su imali 73 posto veću vjerojatnost da će pokazati smanjene kognitivne sposobnosti.

Iako su ovo rana otkrića, studija sugerira da bi mikrobiom crijeva mogao biti povezan sa zdravljem mozga. Otkriće je predstavljeno ovoga tjedna na sastanku Udruge za Alzheimerovu bolest u Amsterdamu.

‘Ovi rezultati naglašavaju važnost da kliničari razgovaraju o zdravlju crijeva, posebice o zatvoru, sa svojim starijim pacijentima’, izjavio je dr. Dong Wang, autor studije.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije i čini od 60 do 70 posto svih slučajeva, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Uobičajeni simptomi uključuju gubitak pamćenja, lošu prosudbu, zbunjenost, ponavljanje pitanja, poteškoće u komunikaciji, dulje vrijeme za obavljanje uobičajenih dnevnih zadataka, impulzivno djelovanje i probleme s kretnjom.

Prehrana s malo vlakana jedan je od glavnih uzroka zatvora. Voće, povrće i cjelovite žitarice poput avokada, zobi, jabuka, artičoka, leće, kvinoje i chia sjemenki su namirnice bogate vlaknima.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.