KRONIČNO NEDOSTAJE LOGOPEDA ‘Čekali smo mjesecima na osnovne pretrage’

KRONIČNO NEDOSTAJE LOGOPEDA ‘Čekali smo mjesecima na osnovne pretrage’

Foto: 

Alexandra_Koch from Pixabay

D.H.

D.H.

‘U Hrvatskoj ih je oko 1000, a potrebno ih je dvostruko više’

Kronično nam nedostaje logopeda. Hrvatska ima jednog logopeda na 6500 stanovnika. Hoće li zakon o logopedskoj djelatnosti i zapošljavanje stručnjaka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti riješiti taj gorući problem?

Put od dijagnostike do terapije za mnoge je predug. Dobro to zna i mama Dijana.

‘Čekali smo tri, četiri mjeseca da nas se pozove na te osnovne pretrage koje su trajale oko godinu dana i onda smo bili na redu čekanja za logopeda’, kazala je za HRT.

Za ranu terapiju, i logopedsku i psihološku procjenu do tri godine, samo u Suvagu na listi čekanja je oko 150 djece, a narudžbe primaju tek od sredine travnja.

‘Oni koji će zvati od 16. travnja prve termine imat će 1. svibnja. Do tada se obavljaju dijagnostičke obrade za djecu koja su trenutno u procesu same dijagnostike. Podaci za ovu godinu centra za ranu terapiju govore da je obavljeno 416 logopedskih pregleda, na razini kuće preko 3000’, iznijela je Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica poliklinike Suvag.

Što zbog lista čekanja, drugog mišljenja, ali i nepostojanja logopeda u manjim sredinama – sve je više onih koji kucaju na vrata privatnika. No čeka se i kod njih.

‘U prosjeku se na prvu procjenu čeka između tri i šest mjeseci. Kod mene je upravo situacija takva, između pet i šest mjeseci. Imamo pacijenata iz Krapinsko-zagorske županije, dosta iz Istre, Dubrovačko-neretvanske županije’, kazala je logopetkinja Kristina Majić.

Da se dijagnostičke obrade ne preklapaju, rješenje vidi u međuresornoj i međuinstitucionalnoj povezanosti. Problem dostupnosti u cijeloj zemlji trebao bi riješiti zakon o logopedskoj djelatnosti baš kao i stručnjaci u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

‘Donošenjem nove mreže javne zdravstvene službe Ministarstvo zdravstva i HZZO omogućit će ugovaranje logopeda, psihologa i radnih terapeuta na primarnoj razini zdravstvene zaštite, dakle u domovima zdravlja, i tako omogućiti veću, bolju dostupnost usluga tih stručnjaka. Ugovaranje će biti omogućeno već u drugoj polovici 2024. Zakon bi trebao biti donesen do kraja prvog kvartala ove godine’, kazala je Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva.

U Hrvatskoj je oko 1000 logopeda, a potrebno ih je dvostruko više. Mala je utjeha da sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Mostaru na tržište rada stiže stotinjak logopeda.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.