Medicinska sestra podijelila 10 savjeta za bolje zdravlje mozga

Medicinska sestra podijelila 10 savjeta za bolje zdravlje mozga

Foto: 

Wolfgang Eckert from Pixabay

D.H.

D.H.

Tako jednostavno

Medicinska sestra Kristen Reed, koja radi na odjelu neurokirurgije u ženskoj bolnici Brigham ističe kako je dobro upoznata s važnostima prevencije kada je u pitanju očuvanje zdravlja mozga. “Iz mog mozga u vaš”, kaže ona i ističe 10 stvari koje biste trebali uključiti u svakodnevnicu, piše Ordinacija.

1. JEDITE VIŠE CJELOVITIH NAMIRNICA
Mozak je izložen stresu svakog dana, radi načina života i faktora iz okoliša, a rezultat je proces koji se zove oksidacija, a može negativno utjecati na stanice mozga. Namirnice pune nutrijenata mogu pomoći kod ovih promjena i podržati zdravlje mozga ne nekoliko načina. Evo što jesti:

Masna riba poput lososa i sardina može pomoći pri održavanju kognitivnih funkcija, a omega 3 masne kiseline koje su njoj nalaze mogu potaknuti proizvodnju novih stanica a tako će se poboljšati memorija i lakše čete pamtiti.
Kurkuma je odlična za cjelokupno zdravlje, ali će i omogućiti stvaranje novih stanica u mozgu.
Jaja su odličan izvor kolina, nutrijenta potrebnog za stvaranje neurotransmitera koji regulira raspoloženje i pamćenje.
Orasi sadrže biljne omega 3 masnoće a one su odlične za kognitivno zdravlje kako starimo.

2. STIMULIRAJTE MOZAK
Čitanje, pisanje, slaganje puzzli ili video igrice mogu pomoći pri stimulaciji mozga i uma tako što će poticati stvaranje novih veza između živaca a može pomoći i pri stvaranju novih stanica.

3. SAN
Loša kvaliteta sna može utjecati na mentalne i kognitivne sposobnosti pa je važno da san postane vaš prioritet baš kao i sve ostale zdrave navike. Reed savjetuje da dobro pratite i koliko ste izloženi stresu te potražite pomoć i radi toga ali i ako imate osjećaj da vam loša kvaliteta sna utječe na ostatak života.

4. KONTROLIRAJTE REAKCIJE NA STRES
Kada govorimo o stresu, najvažnije je za zdravlje da ga znate izbjegavati i kontrolirati svoje reakcije. Istraživanja pokazuju da stres i kod zdravih osoba može uzrokovati promjene u mozgu koje utječu na emocije, metabolizam i memoriju.

5. KREĆITE SE
Kao dodatak brojnim pogodnostima fizičke aktivnosti kojih ste do danas vjerojatno svjesni, poput boljeg raspoloženja, više energije, manje stresa ali i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja te dugovječnosti, aerobne aktivnosti mogu aktivirati i određene dobrobiti za mozak.

6. NE ZABORAVITE NA VODU
Jeste li znali da se mozak sastoji 75 posto od vode? Voda je važna za brojne funkcije u tijelu, a naš mozak je jedan od organa koji vodu trebaju. Ako zaboravljate piti vodu, može se javiti maglica u glavi, smanjene kognitivne sposobnosti i glavobolja.

7. DRUŽENJE JE VAŽAN FAKTOR
Povezanost sa zajednicom i druženja su povezana s dugovječnosti mozga. Upravo nam druženje može pomoći da se smanji razina stresa i da mozak uživa u svim dobrobitima koje nosi.

8. NAUČITE NEŠTO NOVO
Studije pokazuju kako svakodnevno učenje šalje signale mozgu zbog kojih će on raditi najbolje što može. Taj je proces povezan i s theta valovima koji generiraju theta ritam u mozgu koji su odgovorni za stvaranje novih sjećanja. Glazba, ples, slikanje i vježbanje mogu pomoći kod neuroplastičnost mozga stvaranjem novih poveznica za razvoj mozga.

9. BRINITE O SEBI
Loša briga o mentalnom zdravlju može utjecati i na promjene u mozgu, a svi smo do danas naučili koliko je važno brinuti o sebi kako bismo to izbjegli. Bez obzira na koji način brinete o sebi, zapamtite da će upravo ta navika pomoći da vaš mozak radi neometano.

Simptomi tumora na mozgu mogu biti specifični, ali na ovih 6 treba obratiti pažnju

10. NE ZABORAVITE NA PREVENTIVNE MJERE
Pušenje i ostale navike koji dovode u rizik kardiovaskularno zdravlje mogu utjecati i na zdravlje vašeg mozga. Postoje brojne stvari koje možete napraviti kako biste taj rizik smanjili: ne preskačite sistematske preglede i usvojite navike koje smo naveli. Nikada nije prerano započeti s brigom o zdravlju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.