Mudrost osude

Mudrost osude

Foto: 

octavio lopez galindo from Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Teško je priznati sebi koliko griješiš

Ono što nam treba nije volja da vjerujemo, već želja da otkrijemo.
Bertrand Russell

Većini ljudi u životu lako je suditi drugima i primjećivati tuđe greške, ali svoje rijetko ili gotovo nikada ne primjećujemo. Sudimo prema izgledu, odjeći, pokretima, radu koji malo ili gotovo nikako ne poznajemo i smatramo da smo stručni u tom. Većina nas misli da zna tko nam je kriv za naše neuspjehe i pogreške, ali nikada baš nikada ne želimo pogledati sebe u ogledalo i zapitati se što mogu poboljšati na sebi, jer smatramo da je ispravno samo na temelju našeg mišljenja ili tuđih priča suditi drugima. Nije li tako?

Poželjno je u današnjem društvu suditi drugima, a da osobno baš ništa ne znamo o njima i o njihovom životu, da ne znamo što su prošli u životu i što ih je formiralo kao ličnosti.
Nikada, baš nikada ne gledamo na svoj život i prvo osudimo sebe za svoje propuste! Uistinu je lakše za sve naše propuste osuđivati društvo, vlast, politiku… Zapitamo li se ikada dali je to ispravno? Da, uvijek je netko drugi kriv! Tako imamo opravdanje za svoje pogreške.

Život nije pošten, ali ni drugi nisu krivi za tvoje neuspjehe i propuste.
Ponekad u životu možeš izgubiti bitku, ali treba biti pošten prema sebi i drugima tako da shvatiš gdje griješiš da bi na posljetku dobio rat.

Nemojmo se utapati u velikim iluzijama da smo mi ispravni, a drugi nisu. Nitko od nas nije otok i ne može živjeti i raditi sam, uz dobar tim svatko može napredovati. Ne može u timu svatko gledati samo sebe i svoj napredak, svaka karika je važna da lanac ili tim bude čvrst i uspješan.

Svatko od nas je u životu griješio, povrijedio drugoga namjerno ili slučajno, a da nismo bili svjesni toga (možda i jesmo), samo je stvar u tome želimo li mi to priznati ili ne.

Ne možemo osuđivati druge za njihove greške ako nismo spoznali svoje. Teško je priznati sebi koliko griješiš u životu i da se tvoje krive odluke dovele do toga da nas drugi povrijede i ogriješe se o nas.
Pokušajmo ne suditi drugima, pokušajmo ne biti suci, pokušajmo prvo spoznati svoje pogreške i osuditi sve svoje krive poteze i postupke i gdje smo se ogriješili o druge, pa tek tada sudite drugima.

Mislite da je to lako?

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.