Nepoželjnom ponašanju djeteta možete doskočiti pomoću ovih 6 savjeta stručnjaka

Nepoželjnom ponašanju djeteta možete doskočiti pomoću ovih 6 savjeta stručnjaka

Foto: 

Neil Dodhia from Pixabay

D.H.

D.H.

Vaša je zadaća pokazati djetetu da ste na njegovoj strani

Ako vaše dijete voli naređivati drugoj djeci što da rade, govori im uvredljive stvari, isključuje neke vršnjake iz grupe ili se ponaša na neke druge neljubazne načine, tu se uglavnom ne radi o namjeri niti zlobi. Moguće je da se dijete bori s teškim osjećajem nesigurnosti i tjeskobe.

Ove složene emocije su neugodne i teško ih je shvatiti. Mala djeca nemaju samosvijest ili vještine da bi se mogla učinkovito nositi s tim podražajima, stoga ih projiciraju na druge i njima pripisuju izvor takvih emocija.

Danas se sve više promovira stil roditeljstva koji je usmjeren na poučavanje djece ljubaznosti i obzirnosti. Iako je to moćan i važan alat, on ne rješava temeljne probleme koji pokreću neljubazno ponašanje. Psychology Today ponudio je šest strategija koje bi mogle pomoći:

Upravljajte vlastitim emocijama i reakcijama

Većini roditelja je uznemirujuće primijetiti da je njihovo dijete neljubazno. Zabrinuti su oko toga što takvo ponašanje znači za njihovo dijete, nakon čega reagiraju i djeluju na njega u nadi da ga mogu uvjeriti da promijeni svoje ponašanje: “Zašto bi bio zao prema svojim prijateljima? Nitko se neće htjeti igrati s tobom ako mu uvijek govoriš što da radi.”

Problem je u tome što su ovakve reakcije usmjerene na to da posramljuju dijete, što kod njega razvija obrambenu reakciju. Biva preplavljeno negativnim emocijama i zatvara se u sebe. Zbog toga je mnogo manje vjerojatno da će razmišljati o svom ponašanju i promijeniti ga. Imajte na umu da svoje dijete ne možete natjerati da bude ljubazno.

Vaša je zadaća pokazati djetetu da ste na njegovoj strani, da ćete biti pomagač od povjerenja koji će ga voditi u razmišljanju o okolini bez osude, kako bi mogao naučiti donositi najbolje odluke za sebe.

Objasnite svom djetetu da je dobra osoba kojoj je ponekad teško ponašati se ljubazno

Možete početi ovako: “Svi smo ponekad ljubomorni na nekoga iz okoline, a nerijetko i osjećamo potrebu za natjecanjem s drugima. To je dio ljudskog ponašanja. Ali kada se zbog svojih osjećaja počneš ponašati neljubazno prema nekome, to nije samo štetno za drugu osobu već i za tebe.”

Recite djetetu da ste primijetili da voli biti glavno, da ima ideje o tome kako bi htjelo da se neka igra odvija. Primijetite da kad djetetovi prijatelji imaju drukčije ideje, to mu se ne sviđa i počne vrijeđati da bi ih natjerao na ono što on želi. Objektivno izložite djetetu situaciju bez osude.

Budite djetetu vodič u razmišljanju o ishodu svojih postupaka

Umjesto da mu govorite što da radi, postanite znatiželjni. Postavite pitanja koja će mu pomoći da objektivno sagleda situaciju: “Kad svojim prijateljima kažeš uvredljive stvari, što se sljedeće događa? Kad pobjegnu od tebe ili kažu nastavniku što si uradio, kako se osjećaš? Jesi dobio ono što si želio? Koje bi druge odluke mogao donijeti?”

Pomozite svom djetetu u rješavanju problema

Jednom kada vaše dijete vidi da mu ne pokušavate samo zapovijedati što da radi ili ga posramiti zbog njegovih postupaka, mnogo je vjerojatnije da će biti otvoreno preispitati svoje postupke i ispraviti nepoželjno ponašanje.

“Zvuči kao da želiš da se tvoji prijatelji igraju s tobom, a da bi to postigao, svi biste trebali biti fleksibilni i pristati naizmjenično igrati različite uloge. Samo ti možeš kontrolirati svoje postupke. Koja bi bila najbolja odluka za tebe – da budeš fleksibilan i igraš se s prijateljima ili da se moraš igrati sam?”

Pomozite svom djetetu da prestane s neljubaznim ponašanjem

Zajedno sa svojim djetetom smislite riječ koju ćete izgovoriti naglas kada vidite da vaše dijete počinje biti neljubazno. Ovo daje vašem djetetu signal da zastane i popravi kurs prije nego što stvari izmaknu kontroli.

Vaše dijete mora naučiti rješavati svoje probleme. Ne možete ga prisiliti ni na što. Pristup bez osuđivanja pruža mu priliku da uspostavi vezu između svog ponašanja i njegovog ishoda te je vjerojatnije da će u konačnici napraviti pozitivne promjene za koje znate da će mu dobro poslužiti, piše Index.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.