Nova istraživanja povezuju probleme s vidom s demencijom

Nova istraživanja povezuju probleme s vidom s demencijom

Foto: 

Sofie Zbořilová from Pixabay

D.H.

D.H.

Obratite pažnju

Osobe s neliječenim oštećenjima vida su pod značajnim rizikom od razvitka demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Dr. Joshua Ehrlich i njegovi suradnici analizirali su podatke iz studije iz 2021. koja je uključivala gotovo 3 000 ljudi, prenosi CNN. Ispitanici, svi stariji od 71 godine su dobili tablet uređaje s testovima za vid na blizinu i daljinu, kao i osjetljivost na kontrast, a nakon toga su bili podvrgnuti testu za demenciju, prenosi N1.

Od svih ispitanika, 12,3% pokazalo je znakove demencije. Kod ljudi koji pate od dalekovidnosti, broj je skočio na 19,5%, 21,5% za kratkovidne, a čak 32,9% za ljude s teškim oštećenjima.

“Studija je pokazala da čak i blago oštećenje vida može povećati rizik”, rekla je dr. Arielle Silverman, direktorica istraživanja u Američkoj zakladi za slijepe.

Korelacija ili nešto više?

Važno je napomenuti da zbog načina na koji je studija osmišljena, istraživački tim ne može sa sigurnošću znati je li oštećenje vida uzrok demencije, već samo da su međusobno povezani.

“Demencija bi mogla uzrokovati gubitak vida ili bi se oba stanja mogla događati u isto vrijeme”, rekao je Ehrlich.

Postoji i slična korelacija između gubitka sluha i demencije. Moguće je da oštećenja smanjuju doprinos naših osjetila, što bi moglo dovesti do određene zabune koja može ubrzati propadanje kognitivnih funkcija.

Sljedeći koraci

Što biste trebali učiniti u vezi s tim? “Održavajte njegu vida. Osim zdravog života, važni su godišnji posjeti doktoru i provjere vida, a ako se pronađe problem, riješite ga”, zaključio je Ehrlich.

Kada je riječ o oštećenju vida, procjenjuje se da se više od 80% slučajeva može riješiti. Nakon pregleda, vaš oftalmolog može preporučiti korektivni postupak, ili vam jednostavno preporučiti dioptrijske naočale. U slučaju demencije, preventivne mjere su važne, a briga o osjetilima je jednostavan način da brinete o svom kognitivnom zdravlju.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.