Ovisnost o videoigrama je bolest

Ovisnost o videoigrama je bolest
D.H.

D.H.

WTO uvrstio ‘poremećaj videoigrica’ u Međunarodne klasifikacije bolesti

Ovisnici o videoigricama ubuduće će imati pravo na liječenje kao alkoholičari ili narkomani. Odlučila je tako Svjetska zdravstvena organizacije (WHO), proglasivši ovisnost o vidoigrama – bolešću. Koliko će oboljelih, od dvije i pol milijarde ljudi na svijetu koje igraju videoigrice, zatražiti pomoć i biti registrirano kao „pacijent“, tek će se vidjeti. Iz WTO-a ističu kako nije svako igranje videoigrica patološko.

“Pošto smo konzultirali stručnjake iz cijelog svijeta i pomno proučili literaturu, odlučili smo taj poremećaj dodati na popis bolesti“, izjavio je Shekhar Saxena ravnatelj odjela WHO-a za psihičko zdravlje.

Kako će se „poremećaj videoigrica“ uvrstiti među bolesti i to kao 11. inačicu Međuanrodne klasifikacije bolesti, znalo se još u siječnju ove godine. Bolest je okarakterizirana kao „davanje prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta zanimanja i svakodnevne aktivnosti, odnosno intenziviranje i nastavak igranja unatoč njezinim štetnim posljedicama, kao što su izostanak sna i neunošenje hrane i pića“.

Dio znanstvene zajednice nije „oduševljen“ ovakvom odlukom Svjetske zdravstvene organizacije.

I.D.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.