POSTOJI LI MULTITASKING?

POSTOJI LI MULTITASKING?

Foto: 

Gerd Altmann / Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Vječna dilema oko miltitaskinga

Žene su bolje u multitaskinga od muškaraca?!
Sposobnost da simultano obavljate više poslova istovremeno osobine su koje se u modernom i brzom načinu života jako na cijeni. Navodno da je nekoliko istraživanja zadnjih desetak godina došlo do zaključka da su žene bolje u ovim vještinama od muškaraca.
Istraživanja koja su provedena u zadnje dvije godine govore nam da tome baš i nije tako ili možda je.

Postoje osobe koje su dobre u mutitaskingu i one koje su loše – neovisno o spol

Bez obzira na mentalne sposobnosti, neki to mogu raditi bolje.
Svi smo loši u multitaskingu i ne postoji razlika u spolovima.

Generalno ljudi nisu dobri u obavljanja više zadataka odjednom.
Oni koji su dobri u multitaskingu mogli bi biti i bolji, ali do toga dolazimo treningom mozga. Uspješnost obavljanja više zadataka u isto vrijeme podrazumijeva sposobnosti distanciranja od vanjskih podražaja i sposobnosti da se posebno dobro koncentrira. U konačnici je teže riješiti dva zadatka simultano, nego samo jedan.
Istraživanje koje je uključivalo 120 žena i isto toliko muškaraca u prvom dijelu istraživanja, i jedni i drugi, ispitanici ostvarili su iste rezultate u simultanom rješavanju zadataka. Međutim, drugi dio istraživanja bio je nešto kompliciraniji, uspješnost i žena i muškaraca je značajno opadala. Jedina razlika je što je uspješnost muškaraca u izazovima bila manja od 77 posto, a uspješnost žena se umanjila za 69 posto. Razlika možda nije velika, ali daljnjim testiranje i težim zadacima se sve više povećavala i žene su ipak bile uspješnije

Zašto su žene ipak bolje u multitaskingu?

Žene su dugo vremena bile kućanice, okupirane kućnim poslovima, odgajanjem djece te su istodobno obavljale više zadataka, a na kraju dana kuća je bila uredna, djeca zbrinuta a muž sretan. U isto to vrijeme muškarac je imao samo jedan zadatak, odlaziti na posao, vratiti se kući i u miru ručati, a zatim malo odmoriti.
Možda je sve to samo mit, ali znanstvenici navode kako su žene ipak sposobnije ispravno detektirati jedan problem, a da pritom ne moraju prestati rješavati ostale probleme.
Inače, multitasking ne postoji, to je samo iluzija i mi samo mislimo da multitaskamo. Vi možete jako brzo prebacivati pažnju s jedne stvari na drugu, ali realno mozak se može baviti samo s jednom stvari istovremeno. Brza izmjena fokusa s jednog zadatka na drugi vas samo troši i čini neučinkovitima. Na kraju narušava i vaše mentalno zdravlje. Tako da to nije nešto na što bismo se trebali ponositi već bi se više trebali usredotočiti na to da smo posve prisutni na jedan zadatak te da smo prisutni u trenutku. To je najbolje za naš well-being. Rekla bih da na kraju dana to odvaja jako uspješne ljude od onih manje uspješnih kaže psihologinja Ana Čerenšek.

Mila Hrastić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.