Pročelnica s Vrapča otkrila zanimljiv detalj o počiniteljima teških kaznenih djela

Pročelnica s Vrapča otkrila zanimljiv detalj o počiniteljima teških kaznenih djela

Foto: 

Gerd Altmann from Pixabay

D.H.

D.H.

Okidači agresije

Pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče doc. dr. sc. Nadica Buzina večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirala dva ubojstva žena koja su se u jednom danu dogodila u Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje što su najčešći okidači za ubojstvo unutar obitelji i zašto najčešće muškarci posežu za teškim oblicima nasilja, Buzina je rekla da su uzroci nasilja često vrlo komplicirani i različiti – teško je govoriti o jedinstvenom uzroku nasilja.

– Svako kazneno djelo je specifično na neki način samo za sebe i nema dva jedinstvena kaznena djela – rekla je.

– Svako od nas ima određene agresivne predispozicije u sebi. Međutim, kad je ličnost dobro formirana, kad je ličnost zdrava, onda te agresivne predispozicije formira u nekakvim socijalno prihvatljivim oblicima ponašanja – rekla je Buzina.

Dodala je da kod osoba koje imaju određene probleme u strukturi svoje ličnosti može doći i do provale agresivnih impulsa zato što često imaju nedostatak empatije.

Navela je i da različiti trigeri mogu dovesti do agresivnog ponašanja, kao što su alkoholizirano stanje i intoksikacije drogama.

Buzina je također rekla da su počinitelji teških kaznenih djela vrlo rijetko osobe koje boluju od prave duševne bolesti.

– Obično su to neki drugi uzroci, neki drugi psihijatrijski poremećaji, ali rijetko kada prave duševne bolesti – navela je.

Buzina je komentirala i navijačko nasilje nakon preksinoćne utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu.

– Nasilje nije sport i nasilje nije ljubav prema klubu. To treba jasno govoriti na svim mogućim razinama – rekla je.

Dodala je da sportaši, a pogotovo nogometaši, koji imaju najveći broj pratitelja na društvenim mrežama, moraju verbalizirati da je nasilje štetno, da šteti njima i njihovom klubu.

Koliko sve što čujemo iz usta političara može dodatno polarizirati društvo i kakve to posljedice može izazvati?

– Ovo je sad predizborno vrijeme pa naravno da su tu onda malo nekako kočnice popustile, da tako kažem. Međutim, nikako nije dobro u javnom prostoru da se političari na neki način prezentiraju s takvom verbalnom agresijom – poručila je Buzina.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.