PSIHIJATAR HANDL: Opsjednutost ‘zdravom’ i ‘pravilnom’ prehranom – ortoreksija – uzela je maha, jednako kao i bigoreksija

PSIHIJATAR HANDL: Opsjednutost ‘zdravom’ i ‘pravilnom’ prehranom – ortoreksija – uzela je maha, jednako kao i bigoreksija
D.H.

D.H.

Dijeta nije rješenje, štoviše najčešće dovodi do jo-jo efekta koji rezultira još gorim stanjem

U organizaciji i uz financiranje hvarske Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško, jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, dr. Hrvoje Handl, održao je predavanja i radionice na otoku Hvaru pod naslovom ‘A ko ne bi tija lipo tilo?’ koje su izazvale veliki interes javnosti.

Govoreći o stranputicama, zabludama, predrasudama i lažima koje se skrivaju iza pojma lijepo tijelo, zdrava hrana, dijeta i ostalim društvenomrežnim ludostima koje danas utječu na sve nas, dr. Handl je upozorio kako su nedostatak psihe i vlastite nutrine ključni problemi koji nas čine sve manje sposobnima da uživamo u vlastitom životu.

‘Brojke nisu bitne. Važne su emocije!’, naglašava dr. Hrvoje Handl pojašnjavajući besmislenost BMI-a (indeksa tjelesne mase) koji može stvoriti lažnu sliku pretilosti ili pothranjenosti i tako dovesti u zabludu. ‘Ravnoteža je ključ svega. Uravnotežena prehrana, uravnotežene emocije, sve bi trebalo biti u skladu i harmoniji. Ukoliko netko ima potrebu za promjenom kilaže, bilo da se radi o potrebi smanjivanja ili povećanja, preporučujem da se to provodi u suradnji s liječnikom. Dijeta nije rješenje, štoviše najčešće dovodi do jo-jo efekta koji rezultira još gorim stanjem’.

U svom predavanju dr. Handl je naglasio da je pretilost bolest koju treba liječiti, jednako kao i druge oblike poremećaja u prehrani poput bulimije i anoreksije. U posljednje vrijeme opsjednutost ‘zdravom’ i ‘pravilnom’ prehranom – ortoreksija – uzela je maha, jednako kao i bigoreksija – opsjednutost tjelovježbom i razvojem mišića. ‘Svi poremećaji ukazuju na nisku razinu samopoštovanja i to je ključan problem. Želja mi je da se kroz ova predavanja u Hvaru osvijesti ta činjenica, da ukažem na probleme koji postoje oko nas i u nama, da hrabriji i osnaženi krenemo u novo sutra. To je izuzetno važne za najosjetljiviju dob, adolescente, stoga sam posebno zadovoljan što su se učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razreda srednje škole/gimnazije Hvar okupili u tako velikom broju i što smo imali konstruktivnu raspravu s puno pitanja. Isto tako, na predavanju za građane više od sat vremena odgovarao sam na pitanja iz publike, što je još jedan dokaz koliko je ova tema važna za stanovnike otoka Hvara’, izjavio je dr. Hrvoje Handl po završetku svog boravka u Hvaru.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško će i dalje raditi na uspostavljanju odgovarajućeg dijaloga i akcijskog plana s nadležnim institucijama koji će omogućiti dolazak i rad većeg broja specijalista u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja, u kojoj pojedini specijalisti, pa tako i psihijatri, trenutno nisu na popisu mreže zdravstvene djelatnosti i slijedom toga ne mogu raditi na ovoj hvarskoj lokaciji. Također, u svom radu Zaklada će nastaviti preventivno djelovati i osnaživati mlade ljude na njihovom putu prema zrelosti.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.