Psihoterapeutkinja o zabrinjavajućim trendovima na društvenim mrežama: ‘Treba pogledati što je u pozadini’

Psihoterapeutkinja o zabrinjavajućim trendovima na društvenim mrežama: ‘Treba pogledati što je u pozadini’

Foto: 

Sandra from Pixabay

D.H.

D.H.

U ovom posljednjem fenomenu djevojčice kradu šminku, rade nered u drogerijama…

Psihoterapeutkinja Irena Jurjević gostovala je u Newsnightu N1 televizije gdje je komentirala utjecaj društvenih mreža na ponašanje djece.

Nedavno su američki mediji pisali o nepristojnom ponašanju desetogodišnjih djevojčica u drogerijama i kako je to sve poteklo od društvenih mreža, ponajprije TikToka. U ovom posljednjem fenomenu djevojčice kradu šminku, rade nered u drogerijama i mole roditelje da im kupe šminku koju su vidjele da koriste njihove omiljene influencerice.

Jurjević smatra da se ne trebamo odmah zgražati nad takvim stvarima.

‘Ne bismo trebali na svaki trend koji se pojavi gledati katastrofično. Treba pogledati što se događa u pozadini – tko je u njihovom životu, kakvo je njihovo društvo. Puno je parametara koji mogu utjecati na taj jedan TikTok video’, navela je.

Istaknula je kako je danas velik pritisak na roditeljima.

‘Jedna stara izreka kaže – da bi se dijete odgojilo, potrebno je cijelo selo. Danas je jako puno toga stavljeno samo na jednog roditelja ili dva ako imamo sreće. Ako taj jedan roditelj radi od devet do pet, teško da ima kapacitet da se u potpunosti posveti svome djetetu. To je jedan slojeviti sustav u kojem nema krivca.

Da bismo imali što manje situacija da nam djecu odgajaju društvene mreže, potrebno je osigurati jedno društvo koje odgaja. Trenutačno mi ne idemo prema tom smjeru’, konstatirala je.

Sve češće na društvenim mrežama niču influenceri od svega sedam godina koji uz pomoć roditelja snimaju i objavljuju videe.

‘To je potreba za pažnjom. Ako pažnju nismo uvažili, tražit ćemo je na druge načine – na društvenim mrežama, taj influencerski stil… Pritom smatram i za djecu i za odrasle. Ako roditelji u svojim formativnim godinama nisu dobili pažnju, oni će je tražiti u odraslim godinama.

Koliko nam je ispunjen život u stvarnom vremenu, toliko ćemo manje tražiti u virtualnom vremenu’, zaključila je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.