SEKSUALNI PREDATOR PRIJETI SPLIĆANKAMA? Djevojkama u kafićima netko u pića ubacuje kobnu kapljicu

SEKSUALNI PREDATOR PRIJETI SPLIĆANKAMA? Djevojkama u kafićima netko u pića ubacuje kobnu kapljicu

Foto: 

olga volkovitskaia from Pixabay

D.H.

D.H.

‘Obično se tek dan kasnije shvati da se nešto dogodilo’

‘Pripazi, svugdje ovo proširi. Meni nije bilo ni na kraj pameti da bi netko mogao uvaliti nešto u piće’, tako glasi dio mučne audiosnimke koja se munjevito proširila društvenim mrežama. Djevojka je putem glasovne poruke opisala brutalno silovanje mlade žene, nakon što joj je netko nepoznat u piće u splitskom noćnom klubu ubacio ‘prozirnu kapljicu’. WhatsAppom je audiosnimkom nastojala upozoriti druge djevojke da se paze.

Nažalost, policija nam je potvrdila da su početkom mjeseca zaprimili prijavu događaja na području Splita te kako su policijski službenici poduzeli sve mjere i radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje. Čeka se nalaz vještačenja. Navode i da je oštećenoj osobi pružena liječnička pomoć te su joj utvrđene lakše ozljede.

Teško da će se ikada saznati o kakvoj je drogi bila riječ, jer postoji nekoliko vrsta, a ističu se gama-hidroksibutirat (GHB), ketamin i Rohypnol, kojeg zovu ‘rufi’, piše Dalmatinski portal.

– Najčešće se GHB koristi u te svrhe, ali i ketamin je prilično poznat, jer se koristi kao anestetik za životinje, pogotovo krupne životinje. Djelovanja su im slična, samo što ketamin više ima anestetsko djelovanje, dok GHB ima malo slabije. Svakako, djelovanja su im slična u smislu da utječu na voljne mehanizme i imaju posljedice amnezije – objasnio je dr. sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatar i voditelj Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Naglasio je kako u Hrvatskoj nisu česti slučajevi neželjenih konzumiranja raznih supstanci, kako bi se počinitelji okoristili seksualnim odnosom bez pristanka kompromitirane osobe. Smatra da je riječ o izoliranim slučajevima takvog nasilja.

– To je seksualno predatorstvo gdje često nije u pitanju zadovoljenje spolnog nagona, već se radi o seksualnom nasilju i tim činom je namjera poniziti žrtvu – rekao je dr. Ključević. Kao najgoru posljedicu neželjene konzumacije takve droge istaknuo je psihološki efekt kojeg stvara traumatično iskustvo.

– Ne zove se to bezveze droga za silovanje. Obično se tek dan kasnije shvati da se nešto dogodilo… Nedostaje vam sjećanje, shvatite da nešto nije u redu i na kraju zbrojite dva i dva. To je izuzetno traumatsko iskustvo visokog intenziteta, rekao bih PTSP. Takvo nešto nosi svoje posljedice i baš to je najveća opasnost takve droge. Sama kemijska supstanca će izblijediti i ona se vrlo brzo razgrađuje u organizmu, a ako se ciljano ne traži, često se ne može identificirati – naglasio je naš sugovornik.

Uglavnom su to droge bez posebnih osobitosti kako bi se mogle organoleptički identificirati. Na službenim stranicama Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH stoji kako su na crnom tržištu dostupni GHB i rufinol u bezmirisnim, bezbojnim i bezukusnim oblicima koji se često kombiniraju s alkoholom i ostalim pićima.

– Teško ćete osjetiti da vam je nešto u piću. Uzmimo u obzir okruženje u kojem se nalazite, da ste možda već nešto popili prije toga i da su vam se okusni pupoljci priviknuli na nekakav okus, kao i činjenicu da to nećete dobiti u čistom stanju, već je uvijek pomiješano s nekim pićem koje će maskirati izvorni okus. Sve je to blokirano primarnim pićem u kojem se to obično pomiješa. Uostalom, u okruženju kakvo je u noćnim klubovima, teško je očekivati da će biti toliko koncentriran i razlikovati određene okuse – dodao je specijalist psihijatar i voditelj Službe za mentalno zdravlje NZJZ. No posebno je istaknuo da je najvažnije prevenirati i paziti na sebe.

– Manji je problem što postoje takve droge, to je u drugom planu, važno je naglasiti da se ljudi moraju odgovorno ponašati prema sebi samima. Tako, kada idete vanka u noćnim satima gdje je puno ljudi, morate biti svjesni da na takva mjesta dolaze osobe različitih pobuda, pa i ovih niskih. Morate imati svijest o tome i voditi računa sami o sebi, ne smijete ostaviti svoje piće bez nadzora. Takvo nešto uvijek morate imati u mislima – upozorio je sugovornik Dalmatinskog portala.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.