Teškoće u učenju

Teškoće u učenju
D.H.

D.H.

Razvojne smetnje i poteškoće

Danas se sve veći broj djece školske dobi i njihovih roditelja nosi s izazovima teškoća u učenju. Radi se o šarolikoj skupini razvojnih smetnji i poteškoća povezanih sa učenjem koje je često teško prepoznati, a značajno utječu na školsko postignuće i socijalno emocionalnu prilagodbu učenika.

Događa se da ni učitelji niti roditelji ne znaju kako najbolje postupiti i pravilno se postaviti prema djetetu. Neke od teškoća učenja mogu biti povezane sa disharmoničnim razvojem djeteta. To znači da se neka od razvojnih područja (govor, motoričke sposobnosti, senzorno povezivanje, socijalno-emocionalni razvoj) razvijaju sporije od drugih te također sporije od očekivanog za djetetovu dob.

Obzirom na to, može se reći da su teškoće u učenju povezane s time kako djelotvorno i učinkovito različiti dijelovi mozga koordiniraju jedni s drugima.

S polaskom u školu rastu očekivanja od djeteta: ono mora pisati zadaću i obavljati druge školske zadatke, pratiti i usvajati gradivo, biti koncentrirano i motivirano kako bi što uspješnije ispunilo svoje obaveze.

Upravo se u ovoj dobi najčešće otkriju teškoće u učenju, a problemi i ponašanja koja na njih upućuju mogu biti

  • Teškoće usvajanja čitanja i pisanja
  • Psihomotorička nespretnost
  • Više vremena potrebno za usvajanje gradiva i pisanje zadaće nego što je potrebno vršnjacima
  • Slaba kontrola vlastitog ponašanja
  • Odgađanje obaveza
  • Loša organizacija vremena i prioriteta
  • Nemogućnost zadržavanja pažnje na trenutnoj obavezi

Kako reagirati?

Roditelji mogu puno pomoći svome djetetu tako što će mu osigurati radni kutak koji će uvijek biti uredan i gdje će mu svi potrebni materijali i knjige za učenje i pisanje zadaće odmah biti dostupni. Također, ako dijete ne može dugo zadržati pažnju na obavezi koju mora izvršiti, roditelji ju mogu “razlomiti” na manje dijelove i poticati ga na obavljanje pojedinačnih manjih zadataka.

Psiholog može djetetu pomoći u uvježbavanju onih vještina koje su mu potrebne za dobro funkcioniranje u školskom okruženju (radno pamćenje, brzina procesiranja informacija i održavanja napora, reguliranje emocija, nadzor i samoregulacija aktivnosti i ponašanja).

Učitelji bi trebali znati za specifične potrebe djeteta te se upoznati s načinima na koje mu mogu olakšati usvajanje i učenje gradiva (poticanje pitanja, učestalija kontrola djetetovog rada, davanje mogućnosti usmenog odgovaranja umjesto pisanih provjera i slično).

Vrste tehnika u tretmanu

Neke od tehnika koje mogu biti uključene u tretman teškoća učenja su:

Neurofeedback: Neurofeedback je metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga putem elektroda postavljenih na glavu. Neurofeedback uređaj je povezan s računalom na kojem dijete rješava zadatke ili igra igricu, a psiholog prati vrstu moždanih valova tijekom tih aktivnosti i nagrađuje “pozitivne” valove. Cilj ovog dijela terapije je da dijete s vremenom samo nauči kontrolirati moždane valove, što onda dovodi do poboljšanja sposobnosti pažnje, fokusiranja i koncentracije

Kognitivni trening: uključuje usvajanje ranije spomenutih vještina potrebnih za izvršavanje školskih obaveza i socijalizaciju s vršnjacima (pamćenje, održavanje pažnje, samoregulacija emocija i aktivnosti)

Modifikacija djetetovog ponašanja: psiholog s djetetom radi na osnaživanju svijesti o vlastitom ponašanju te na planiranju vremena i obaveza (izvršavanje zadataka unutar vremenskog ograničenja redoslijedom koje je dijete odabralo)

  • Rad s roditeljima: temelji se na psihoedukaciji roditelja o specifičnim potrebama njihovog djeteta i o različitim odgojnim metodama i stavovima koji im mogu pomoći (nagrađivanje poželjnog ponašanja i ignoriranje lošeg, “time out”, organizacija vremena i zadataka, poticanje suradnje sa školom)

Koje ciljeve postavljamo?

Jedinstveni terapijski paket Psidra baziran je na tehnikama neurofeedbacka, kognitivnog treninga, modifikaciji ponašanja i kontinuiranoj psihoedukaciji roditelja. Primarno je namijenjen djeci ranije školske dobi s teškoćama u učenju, ali može se prilagoditi za rad s djecom svih dobnih skupina.

Ciljevi terapije uključuju postizanje većeg zadovoljstva u školskom i obiteljskom životu, poboljšanje sposobnosti pažnje, koncentracije, kognitivnih vještina i kontrole ponašanja djeteta.

Pripremila Draženka Šepić Labrović, dipl. psiholog iz Rijeke, neurofeedback i KBT praktičar.

http://www.psihoportal.com/index.php/hr/strucni-materijali-download-free/1731-teskoce-ucenja

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.