VIDEO Uz pomoć trika američkih vojnika zaspite u samo dvije minute

VIDEO Uz pomoć trika američkih vojnika zaspite u samo dvije minute

Foto: 

Kat from Pixabay

D.H.

D.H.

Isprobajte

Ako spadate među one koji se bore s uspavljivanjem, možda ste već istraživali tehnike koje jamče brzo utonuće u san. Među njima je i dvominutna metoda koju koriste piloti u američkoj vojsci, a da ona doista djeluje, vjeruje dr. Lindsay Browning, koja svojima pacijentima s nesanicom savjetuje da je isprobaju, prenosi Index.

Čudesna metoda prvi put je spomenuta u knjizi Relax and Win: Championship Performance iz 1981. Tvrdilo se da ima 96 posto uspjeha nakon šest tjedana vježbanja.

Počnite tako da opustite mišiće na čelu, oči, obraze, čeljust i usredotočite se na disanje. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene uz tijelo, uključujući šake i prste. Zatim duboko udahnite i polako izdahnite opuštajući prsa, trbuh, bedra, koljena, noge i stopala. Dok to radite, riješite se stresa. Razmislite o dva scenarija. Prvo, ležite u kanuu na mirnom jezeru. Nema ničega, samo plavo nebo iznad vas. Drugo, ležite u crnoj baršunastoj ležaljci u mračnoj sobi. Kad počnete razmišljati o bilo čemu drugome, ponavljajte 10 sekundi riječi ‘ne misli’.

‘Metoda djeluje jer vam daje zadatak da opustite mišiće u tijelu umjesto da vam se u glavi roje neželjene misli’, kaže dr. Browning.

Prema njezinom iskustvu, ljudi često ne mogu spavati jer im je um previše zauzet ili su anksiozni.

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto You – Petit Biscuit

‘Vojna metoda spavanja vrlo je slična tehnici progresivne relaksacije mišića koju podučavam svoje klijente s nesanicom. Postoje i druge tehnike koje možete isprobati kako biste lakše zaspali, poput sporog dubokog disanja ili brojanja’, dodaje liječnica.

Problem s nesanicom je teško riješiti običnim tehnikama opuštanja ako je veći i tada ćete vjerojatno trebati pomoć stručnjaka, koji nas mogu podučiti kognitivnoj bihevioralnoj terapiji za nesanicu koja djeluje istražujući odnos između spavanja i misaonih procesa.

Vojna tehnika postala je viralna nakon što ju je na TikToku podijelio Justin Agustin. Tada se pokrenula rasprava u kojoj su mnogi potvrdili da doista djeluje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.