Završila je razmjena mladih ‘Moving for Mental Health’ u Šibeniku

Završila je razmjena mladih ‘Moving for Mental Health’ u Šibeniku
D.H.

D.H.

Projekt se provodi u sklopu Erasmus+ akreditacije

Početkom travnja, 45 mladih iz 6 europskih zemalja, provelo je 10 dana u Šibeniku učeći o utjecaju fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje. Kroz cijeli tok razmjene imali su priliku iskusiti na vlastitoj koži blagodati sporta i plesa na njihovo psihofizičko stanje, a sada će saznanja djeliti u svojim lokalnim zajednicama.

Početak razmjene krenuo je s team buildingom mladih iz Hrvatske, Turske, Španjolske, Grčke, Portugala i Sjeverne Makedonije koji su proveli 10 dana kontinuirano skupa, a vrlo skoro su i predstavili radionice.

Tijekom radionice koju je vodio tim iz Sjeverne Makedonije ‘Ples, sport i kulturni identitet’, malid su naučiči da postoje različiti načini tumačenja kulture te da svaka kultura ima svoje tradicionalne plesove i sportove, dok smo na radionici grčkog tima naučili upravljati svojim emocijama kroz radionicu ‘Mindfundless movement’. Španjolski tim proveo je radionicu ‘Ples za emocionalnu regulaciju’ na kojoj su sudionici plesali i vježbali različite discipline vezane uz ples te analizirali osjećaje i mentalno stanje ovisno o modalitetu koji smo vježbali. Turski tim vodio je jednu od najdinamičnijih i najzabavnijih radionica na kojoj su predstavili razne sportske igre vezane uz temu radionice ‘Sport za osnaživanje’. Hrvatski tim potaknuo je sudionike za istraže strategije za implementiranje više fizičke aktivnosti na poslovima ovisno o specifičnim uvjetima rada kroz njihovu radionicu ‘Zdravstvene inicijative’, a zatim je tim iz Portugala uputio u metode nošenja sa stresom kroz radionicu ‘Stres menadžement i kretanje’.

Tijekom razmjene sudionici su testirali igru Ecoland koji Argonautin tim razvija kroz Proactive Ecoland strateško partnerstvo, a ugostili su i mlade parakarataše iz Udruge Aurora iz Šibenika koji su pokazali kako njima sport, ples ili bilo kakvo kretanje pomažu u nošenju s problemima mentalnog zdravlja. Sudionici su i jako puno vremena boravili u prirodi, pa su tako na edukativnom izletu posjetili otok Zlarin i Hrvatski centar koralja Zlarin, a uživali su i u ljepotama Šibenskog arhipelaga sa šetnice u kanalu sv. Ante gdje su uz tjelesnu aktivnost kroz eko-šetnju očistili stazu od otpada.

Kraj razmjene zaokružen je flash mob-om u centru Šibenika, odnosno plesnom koreografijom koju su sudionici samostalno osmislili kako bi poslali poruku kako fizička aktivnosti zaista pozitivno utječe na mentalno stanje ljudi, a to je bilo i vidljivo iz veselih reakcija sudionika i prolaznika nakon nastupa.

Uskoro očekujte video nastupa u Šibeniku i finalizirani e-booklet, a na sudionicima je sada da u svojim lokalnim zajednicama prošire poruku o važnosti fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje, bilo to kroz sport, ples ili bilo kakav drugi oblik kretanja.

Zapratite društvene mreže (Facebook i Instagram) te web stranicu Argonaute kako bi pratili diseminaciju rezultata.

Projekt se provodi u sklopu Erasmus+ akreditacije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.