DELTRACRON Otkrivena nova verzija koronavirusa ili lažna uzbuna

DELTRACRON Otkrivena nova verzija koronavirusa ili lažna uzbuna

Foto: 

PIRO4D / Pixabay

D.H.

D.H.

Navodno je riječ o mutaciji delte i omokrona

Na Cipru je otkrivena moguća nova varijanta novog koronavirusa, no dio znanstvenika naziva to lažnom uzbunom.

Hibrid delta i omikron varijante novog koronavirusa navodno je otkriven na Cipru, a navodno je njime zaraženo već 25 osoba. Ipak, kritičari tog otkrića tvrde da je riječ najobičnijoj konataminaciji uzoraka, piše Zimo.

Profesor biologije na sveučilištu Cipar i šef laboratorija za biotehnologiju i molekularnu virologiju, Leondios Kostrikis nazvao je tu novu moguću varijantu ‘deltracron’ te je upotorio da će ‘svijet uskoro vidjeti je li ta nova varijanta više patološka ili zarazanija i hoće li opstati nad drugim varijantama’.

Već je zabilježeno 25 slučajeva zaraze deltacronom te je o tim slučajevima izvješten GISAID, baza podataka za mutacije COVID-19. Kostrikis je međutim rekao i da će hibridnu varijantu vjerojatno nadjačati omikron varijanta koja je trenutno u masovnoj crikulaciji diljem svijeta.

S druge strane, više znanstvenika odbacilo je otkriće deltacrona kao medijsku ‘strahijantu’ te kao lažnu uzbunu.

‘Ciparske deltakron sekvence o kojim je izvjestilo nekoliko velikih medija izgledaju kao vrlo jasan slučaj kontaminacije. Ne skupljaju se na filogenetskom stablu i imaju cijeli amplikon omikrona za sekvenciranje ARTIC prajmera u inače Delta kralježnici’, pojasnio je virolog Tom Peacock.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.