Djetetu od 6 mjeseci dali lijek protiv Covida, sutradan ih iznenadilo ono što su uočili

Djetetu od 6 mjeseci dali lijek protiv Covida, sutradan ih iznenadilo ono što su uočili

Foto: 

Marjonhorn / Pixabay

D.H.

D.H.

Slučaj s Tajlanda

Bizarna reakcija na lijek protiv Covida 19 zabilježena je na Tajlandu, i to kod djeteta starog šest mjeseci čije su oči poplavile doslovce preko noći. Kako piše Daily Mail, djetetu su liječnici dali lijek favipiravir koji se inače koristi kod prehlade i ebole, a u dijelovima Azije i kao terapija za liječenje Covida 19, a djetetu su u samo 18 sati oči od tamno smeđih prešle u žarko plavu, prenosi Večernjak.

Liječnici u Bankoku koji su djetetu dali lijek mišljenja su kako je on otpustio fluorescentnu kemijsku tvar koja se nakupila u dječakovim rožnicama. Ipak, ova pojava bila je vidljiva tek pet dana, nakon čega se djetetu vratila prirodna boja očiju.

Inače, ovaj slučaj djeteta objavljen je u travnju, no nije poznato kada se to točno dogodilo.

– Nije uočena plavkasta promjena boje u drugim područjima kao što su koža, nokti ili sluznica usne šupljine i nosa. Simptomi su se poboljšali nakon tri dana terapije favipiravirom – pisalo je u izvješću.

Najčešći simptomi ovog lijeka inače je povećana mokraćna kiselina, proljev te nizak broj bijelih krvnih stanica, a zasad je odobren u Japanu, Rusiji, Ukrajini, Uzbekistanu, Moldaviji i Kazahstanu, dok je 2020. u Italiji bio odobren po hitnom postupku. Inače, ovo nije prvi slučaj koji je zabilježen. Isto se još 2021. dogodilo 20-godišnjem muškarcu u Indiji kojem se promijenila boja očiju nakon uzimanja favipiravira.

– Pretpostavili smo da bi plavkasta nijansa rožnice mogla biti povezana s favipiravirom i savjetovali pacijentu da odmah prestane koristiti favipiravir. Već sljedećeg dana primijetili smo da su se pacijentove oči pretvorile u prirodnu boju – objavio je svojevremeno tim iz bolnice Medicine Healthway u Indiji.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.