Grudnjak koji otkriva rak dojke u ranoj fazi izumio je 18-godišnjak s dirljivom pričom

Grudnjak koji otkriva rak dojke u ranoj fazi izumio je 18-godišnjak s dirljivom pričom

Foto: 

Screenshot Instagram

D.H.

D.H.

Sad je uspješan poduzetnik

Tinejdžer iz Meksika, Julian Rios Cantu, izumio je prototip grudnjaka koji otkriva prve znakove raka dojke, a njegov izum mogao bi spasiti živote milijuna žena, prenosi Jutarnji.

Na revolucionarni izum ga je ponukala bolest njegove majke koja se nakon nekoliko godina borbe s rakom podvrgnula dvostrukoj mastektomiji.

Svoj je proizvod nazvao EVA, a sastoji se od 200 biosenzora, te se mora nositi jedan sat tjedno.

Grudnjak mjeri povišenu temperaturu, kao i veći protok krvi koja hrani stanice raka i tako povisuje temperaturu zahvaćenog tkiva. Osim temperature bilježi teksturu grudi i boju te podatke šalje putem Bluetootha na računalo ili mobitel.

Izum su podržali i brojni doktori te su potvrdili da je proizvod uspješan jer bilježi temperaturu tkiva koju tumori mijenjanju zbog povećanog protoka krvi.

Julian je kao vlasnik tvrtke Higia Tehnologies dobio 20 tisuća dolara potpore kako bi svoj proizvod dodatno poboljšao i predstavio široj javnosti.

U Meksiku se dugo čeka na mamografiju, a samo 9.5 mamografa dolazi na milijun ljudi.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.