Izrael pokušava obuzdati širenje omikrona pomalo kontroverznim potezom

Izrael pokušava obuzdati širenje omikrona pomalo kontroverznim potezom

Foto: 

Fernandozhiminaicela / Pixabay

D.H.

D.H.

Shin Beta

Izraelska vlada odobrila je ponovno uvođenje kontroverznog programa Shin Beta za praćenje građana. Podsjetimo, na početku pandemije Izrael je odobrio praćenje svojih građana putem mobilnih uređaja kako bi se kontrolirali međusobni kontakti i tako lakše pratilo širenje novog koronavirusa.

Ovaj put, kako tvrde iz izraelske vlade, nositelji drugih varijanti koronavirusa neće biti praćeni, a nije u planu ni pratiti one koji su kontakti osoba koje su zaražene omikron-varijantom.

Ovo nije široko korištenje tehnologije za praćenje svih zaraženih, kao što je bilo u prethodnim valovima pandemije, priopćili su iz ureda premijera.

Zasad je odlučeno da će “nadzor” trajati do četvrtka u ponoć, ali i da će se o njegovu produljenju raspravljati svakog dana.

Izraelski znanstvenici otkrili su tehnologiju koja je jeftina, široko dostupna i, čini se, ubija koronavirus
Ako dođe do jačeg širenja, priopćili su, program će biti ukinut. No, nisu definirali što “jače širenje” znači i postoji li kakav vremenski rok do kojeg će takav nadzor biti moguće prakticirati.

Podsjetimo, prošle je godine prihvaćen zakon koji sigurnosnoj službi Shin Bet daje odobrenje za korištenje podataka s mobilnih telefona i drugih osjetljivih informacija kako bi pratila stanovnike Izraela koji su zaraženi koronavirusom i njihove kontakte.

Taj je zakon od samog početka naišao na prosvjede i kritike udruga za zaštitu privatnosti, ali izraelska vlada je tvrdila kako im je upravo to omogućilo da ograniče širenje virusa. Ponovno aktiviranje takvog “ciljanog nadzora”, ističu, omogućit će praćenje omikron-varijante.

Kritičari, među kojima su i neki ministri u izraelskoj vladi, smatraju kako nije bilo potrebe za aktivacijom ovakvog nadzora jer je situacija sad drugačija od one na početku pandemije – velik je postotak Izraelaca cijepljen i varijanta je dosad potvrđena kod tek jednog građanina, piše Zimo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.