LAURA MASSARO EUROPLJANKA 2022: Žena koja je u borbi za sina digla Italiju i srušila teoriju ‘otuđenja od roditelja’

LAURA MASSARO EUROPLJANKA 2022: Žena koja je u borbi za sina digla Italiju i srušila teoriju ‘otuđenja od roditelja’

Foto: 

Facebook

D.H.

D.H.

Njezina je bitka trajala punih 12 godina

Protekli tjedan Europski je parlament nagradu ‘Europski građanin 2022.’ dodijelio ženi koja je u dugotrajnoj i nesmiljenoj borbi za sina izvojevala pobjedu protiv nasilja institucija. Riječ je o Lauri Massaro kojoj je cijeli pravosudni sustav tijekom brakorazvodne parnice osporavao pravo da bude sa svojim djetetom. Nju je proglasio ‘otuđujućim roditeljem’, njezina sina, koji je želio živjeti s majkom, ‘otuđujućim djetetom’ da bi ga – dodijelio nasilnom ocu. Štoviše, tijekom sudskih procesa u nekoliko je navrata dobivala i višemjesečnu zabranu kontaktiranja i viđanja vlastitog djeteta. Njezina je bitka trajala punih 12 godina, da bi u ožujku ove godine dobila presudu kojom su poništene izmišljene etikete i ‘dijagnoze tzv. ‘sindroma otuđenja od roditelja’. Laura Massaro se borila svim sredstvima – od štrajka glađu do organizacije masovnih prosvjeda stotina žena i majki koje su u kandžama pravosudnih institucija dijelile istu sudbinu. Zahvaljujući upornosti i ne predaji postala je simbol protiv primjene “otuđenja od roditelja” ne samo u Italiji, nego diljem Europe. Posebice državama u kojima se ta neznanstveno utemeljena teorija roditeljskog otuđenja često koristi kao obrambena strategija za nasilne očeve. A koristi se i u Hrvatskoj, da bi njezinih žrtava također bilo stotine. Majke kojima je pravosudni hrvatski sustav djecu oduzima i na skrb dodjeljivao očevima, unatoč tome što su evidentirani nasilnici u obitelji, i zbog čega je razvod najčešće i pokrenut.

Raskrinkana teorija ‘otuđenih roditelja’

Dramu koju prolaze, kao i za pojmove ‘otuđeni roditelj’ i ‘otuđeno dijete’ hrvatska je javnost doznala prije godinu i pol zahvaljujući novinarskom istraživanju Jelene Jindre i serijalu članaka „Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece“, objavljenih na portalu H-Alter, koje je prenosio i Reci.hr.

Podsjetimo, novinarka Jelena Jindra je razgovarala s više od 40 žena koje su tvrdile da su one i njihova djeca žrtve zloupotrebe teorije tog naziva u našem sustavu za zaštitu djece i obitelji. Riječ je o razvodima braka u koje se, zato jer nije postignut sporazumno, umiješa centar za socijalnu skrb i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koji tzv. opservacijom dodjeljuju roditelju ‘dijagnozu’ da je otuđujući roditelj, onaj koji manipulira djetetom da bi prekinuo njegov odnos s drugim roditeljem. Taj roditelj automatski postaje emocionalni zlostavljač kojemu dijete treba oduzeti, često i uz zabranu svakog kontakta. Takozvanu otuđenu djecu sustav smješta i u domove za nezbrinutu djecu ili ih naprosto preda roditelju s kojim se dijete ne želi viđati. Pa čak i roditelju koji je pravomoćno osuđen zbog obiteljskog nasilja.

U serijalu raskrinkano je i stručno i financijsko poslovanje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba čija je ravnateljica bila Gordana Buljan Flander, glavna zagovarateljica i promotorica otuđenja od roditelja. Bila je riječ je o otkriću prvorazrednih afera koje su sezale sve do razotkrivanja rada i djelovanja do tada neprikosnovenih autoriteta za zaštitu dječjih prava: od psihologinje Gordana Buljan Flander, do Marine Ajduković, redovne profesorice na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i Lane Petö Kujundžić, sutkinje Visokog kaznenog suda, sutkinje Odjela za mladež. Istodobno i zagovarateljice teorije otuđenja od roditelja.

U sudskom procesu majke s ‘dijagnozom’ otuđujućeg roditelja nisu imale šanse izboriti se za skrbništvo nad svojom djecom, u mnogim slučajevima ni kad su očevi, kojima bi sud djecu povjeravao, bili osuđeni nasilnici. Sud nije zanimao taj dio njihovog života, to nije bio predmet brakorazvodnog spora!

EP REZOLUCJA: “Sindrom otuđenja od roditelja u sudskoj praksi treba zabraniti!

Osobne bitke protiv nasilja sustava kao i javni glasovi Laure Massari u Italiji te stotine Laura u Hrvatskoj, Francuskoj i Španjolskoj u kojima je ova neznanstvena praksa pripisivanja roditelju sindrom ‘otuđenog roditelja’ uhvatila krojenje, utjecala je na europske parlamentarce koji su lani, u ovo vrijeme, pokrenuli izradu Rezolucije koja bi mogla zaustaviti praksu oduzimanja djece majkama. Izvješće o zaštiti žena i djece od nasilja intimnih partnera nakon razdvajanja a istaknuta stajališta, preporuke i smjernice pretočene su u Rezoluciju koja govori da svi oni koji odlučuju o skrbništvu nad djecom nakon razvoda braka ili prekida partnerske veze trebaju ignorirati izjave roditelja kojima pokušavaju optužiti drugog roditelja da ga je od vlastitog djeteta otuđio. Zato jer se radi o konceptu manipulativne strategije uvjetovane rodnim stereotipima koje u praksi najčešće koriste očevi zlostavljači protiv žrtava nasilja, djece i žena, i to nakon raskida veze u postupcima skrbništva nad djecom.

Sindrom otuđenja od roditelja u sudskoj praksi i pravu te sudskim postupcima treba zabraniti, posebice tijekom istraga radi utvrđivanja postojanja nasilja, jer se radi o neznanstvenoj teoriji i konceptu manipulativne strategije kojom se i institucionalno nastavlja s viktimizacijom žrtava obiteljskog nasilja, žena i djece.

Pod utjecajem rodnih stereotipa i patrijarhalnih predrasuda pravosudni sustav često ne reagira na pravi način na rodno uvjetovano nasilje, stoga suce, tužitelje i pravne stručnjake u tom smjeru treba posebno educirati. Kako bi, posebice u postupcima skrbništva, znali donositi činjenično utemeljene odluke, a ne prihvaćati manipulativne koncepte poput ‘otuđenje od roditelja’.

Stručnjaci poput liječnika, forenzičkih kliničkih psihologa i socijalnih radnika koji pružaju skrb ženama žrtvama zlostavljanja ili nasilja u obitelji te tako i pogođenoj djeci trebaju slijediti najbolje prakse na razini EU-a i pomagati specijalistima kao što su pedijatri, ginekolozi i psiholozi da bi mogli prepoznati znakove nasilja, podnijeti pravovremenu prijavu i stupiti u kontakt s pravosudnim tijelima.

LAURA MASSARO: Moj sin bi bio uništen da me majke nisu podržale

Prilikom uručenja priznanja Lauri Massaro europska parlamentarka i potpredsjednica EP-a Pina Picierno naglasila je da je u Italiji na stotine djece čije su majke proglašene otuđujućim roditeljima: „U pozadini cijele te farse su nasilnici u obitelji koji manipulacijom institucija nastavljaju zlostavljati žene i djece. Takvim je nasilnim očevima teorija otuđenja obrambena strategija“.

Sama Laura Massaro je primajući nagradu izjavila: “Hvala mom sinu, djeci herojima, mojim odvjetnicima, Difference Donni, mojim roditeljima i svim majkama koje su sa mnom izašle na ulicu. Moj je sin, njegov život, bio je ugrožen zbog jedne nepriznate teorije i kad sam shvatila da pravdu neću moći postići pokrenula sam javni prosvjed kako bih dala do znanja što se u sustavu događa. Da nisam dobila podršku javnosti moj sin bi bio uništen. Mnoge bi majke trebale biti ovdje sa mnom”.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.