Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj

Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj

Foto: 

Mediamodifier from Pixabay

D.H.

D.H.

Sud je poništio značajnu odluku Roe vs. Wade

Milijuni žena u SAD-u izgubit će zakonsko pravo na pobačaj nakon što je Vrhovni sud poništio presudu staru 50 godina koja je pobačaj legalizirala u cijeloj zemlji, javlja BBC, prenosi Index.

Sud je poništio značajnu odluku Roe vs. Wade, tjednima nakon što je dokument koji je procurio sugerirao njegovo ukidanje.

Poništavanjem ove presude Vrhovni sud je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj. Ubuduće će svaka država pojedinačno odlučivati o legalnosti pobačaja. Gotovo polovina saveznih država već je usvojila ili će donijeti zakone koji zabranjuju pobačaj, dok su druge donijele stroge mjere kojima se regulira postupak.

Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane. Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthooda, zdravstvene organizacije koja pruža usluge pobačaja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.