Može li otisak prstiju otkriti rak dojke?

Može li otisak prstiju otkriti rak dojke?
D.H.

D.H.

Alternativa mamografijama

Može li znoj s vrha ženskog prsta pomoći u otkrivanju raka dojke? Znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield Hallam razvili su test otiska prsta koji nudi bezbolnu i neinvazivnu alternativu trenutnim mamografijama.

Profesorica Simona Francese radi u forenzičkoj znanosti gotovo 15 godina, koristeći otiske prstiju za profiliranje osumnjičenika. No usput je njezin istraživački tim shvatio da se ista metoda može koristiti i za provjeru raka dojke, prenosi HRT.

– Znoj sadrži mnogo različitih molekula, ali ono što nas zanima su proteini. Mi zapravo otkrivamo te proteine i različite razine njihove ekspresije, a ti različiti čimbenici ekspresije govore nam ima li pacijent benignu patologiju ili rak u ranom stadiju ili je metastatski. Koristimo se umjetnom inteligencijom kako bismo dali smisao podacima masene spektrometrije – kaže Francese.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji godine 2021. rak dojke je pretekao rak pluća kao najčešći oblik bolesti, što je gotovo 12% novih slučajeva svake godine u svijetu.

Tradicionalne metode pregleda i otkrivanja, poput mamografije ili biopsije, učinkovite su, ali mogu izložiti pojedince zračenju i uzrokovati nelagodu.

Francese vjeruje da bi neinvazivni test otiska prsta jednog dana mogao zamijeniti mamograf i potaknuti više ljudi na redovite preglede.

– Naravno, ono što trenutno imamo su mamografija i biopsija, tako da ću apsolutno poticati žene da poduzmu te testove jer oni još uvijek spašavaju živote – kaže Francese.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.