Najmanje 13 slučajeva mrtvorođenih beba uzrokovano koronavirusom od srpnja

Najmanje 13 slučajeva mrtvorođenih beba uzrokovano koronavirusom od srpnja

Foto: 

Freestocks-photos / Pixabay

D.H.

D.H.

Ginekolozi su šokirani

Trudnice koje se zaraze novim koronavirusom mogu, u rijetkim slučajevima, razviti oštećenja na posteljici tijekom druge polovice razdoblja trudnoće, što može dovesti do mrtvorođenog djeteta, otkrivaju nizozemski ginekolozi.

Otkriće ginekologa iz Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu bazirano je na analizi 36 posteljica nizozemskih trudnica koje su se zarazile koronavirusom početkom pandemije.

Pet posteljica od navedenog ukupnog broja pokazalo je dosad nezabilježenu kombinaciju anomalija, uključujući i velik broj upalnih stanica te oštećenja koja su onemogućavala prijenos nutrijenata i kisika do bebe.

Sam novi koronavirus pronađen je u četiri od navedenih pet posteljica. Većina tih trudnica iskusila je tek blaže simptome, otkrili su nizozemski ginekolozi.

Zbog toga su htjeli pobliže pregledati oštećenja na posteljicama kod slučajeva mrtvorođenih beba koji nisu imali jasno objašnjenje.

Nizozemski ginekolozi sad tvrde da je najmanje 13 mrtvorođenih slučajeva od srpnja ove godine uzrokovano oštećenjima na posteljici uslijed zaraze novim koronavirusom.

To je nevjerojatno velika brojka. Ne postoji neka druga upalna bolest koja je uzrokovala toliko mrtvorođene djece u našoj regiji u tako kratkom vremenu. U svim tim slučajevima posteljice trudnica pokazivale su dokaze prisutnosti virusa. Neke od žena uopće nisu niti znale da su bile zaražene, ističe ginekolog Sam Shoenmakers.

Problemi s posteljicom povezani s virusom isto tako su zabilježeni i u drugim državama, no dok se ne provede još istraživanja, teško je ocijeniti koliki rizik je u pitanju, kažu stručnjaci.

Nizozemski zdravstveni stručnjaci i ginekolozi pozvali su sve trudnice da se cijepe, prenosi Zimo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.