OPET HARA NIPAH Simptomi u početku slični gripi, stopa smrtnosti između 40 i 75 posto

OPET HARA NIPAH Simptomi u početku slični gripi, stopa smrtnosti između 40 i 75 posto
D.H.

D.H.

Dijelovi Indije u lockdownu

Virus Nipah izbio je u Indiji treći put. Nakon što su dvije osobe preminule na jugu zemlje, javni život u državi Kerala uglavnom je stao. Ondje je uvedena zabrana okupljanja i zatvorene su škole. Najmanje još pet osoba pozitivno je na virus, javlja Times of India.

Više od 700 ljudi, uključujući 150 zdravstvenih radnika, izolirano je nakon što su u četvrtak došli u kontakt sa zaraženim osobama. Kao i kod izbijanja Nipaha u Kerali 2018., okrug Kozhikode ponovno je posebno pogođen. Susjedne države Karnataka i Tamil Nadu sada zahtijevaju testove od putnika iz Kerale.

Nipah se na ljude prenosi s letećih lisica, šišmiša i svinja. Virus se također može prenijeti zaraženom hranom ili izravnim kontaktom s osobe na osobu. Već je otkriven u Singapuru, Maleziji i Bangladešu.

Simptomi su u početku slični gripi: groznica, glavobolja, kašalj i curenje nosa. Kod ljudi infekcija uzrokuje opasnu upalu mozga. Stopa smrtnosti je između 40 i 75 posto, piše Fenix magazin.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), cjepivo za ovaj virus ne postoji.

Političarka i zdravstveni stručnjak K.K. Shailaja rekla je da nedavna epidemija nije bila toliko zabrinjavajuća kao prethodna.

‘U 2018. godini to je za nas bio novi virus i nismo imali iskustva u borbi protiv takve infekcije. Sada imamo sve što je potrebno da je učinkovito obuzdamo’, istaknula je Shailaja.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.