POLJSKA Trudnica preminula od sepse jer su liječnici odbili napraviti pobačaj

POLJSKA Trudnica preminula od sepse jer su liječnici odbili napraviti pobačaj

Foto: 

Daniel Reche from Pixabay

D.H.

D.H.

Počela je gubiti plodnu vodu

Tragična smrt 33-godišnje Dorote Pani ponovno je otvorila pitanje zakona oko zabrane pobačaja u Poljskoj, zbog kojih je nesretna trudnica preminula.

Bila je trudna 20 tjedana kad je stigla 21. svibnja u specijalističku bolnicu Podhalanski, gdje se uspostavilo da je počela gubiti plodnu vodu. Iako su ona i njena obitelj bili uvjereni da će u bolnici dobiti odgovarajuću pomoć, preminula je u noći s 23. na 24. svibnja, piše Mjakmama24.

Isprva nije bilo jasno što se dogodilo jer Dorota nije prijavila nikakve druge probleme osim spomenutih s bolovima zbog gubitka plodne vode, no 29. svibnja bolnica je objavila službene informacije o razlogu smrti. Sepsa.

‘Iz bolnice smo obaviješteni da je uzrok smrti septički šok sa zatajenjem više organa’, priopćila je obitelj preminule, koja je nakon tragedije bolnicu i njeno osoblje prijavila za mogući zločin ‘zbog nebrige za ljudski život’.

Razlog takvoj kvalifikaciji je što se život Dorote Pani mogao spasiti da su liječnici napravili pobačaj, no zbog rigoroznih zakona u Poljskoj, to su odbili, bez obzira na to što je u ovom slučaju žena bila bez plodne vode više od tri dana.

‘Šokirani smo, posebno jer se sve dogodilo na odjelu gdje započinje novi život’, poručili su iz bolnice.

Detaljna dokumentacija o stanju Dorote Pani uoči smrti bit će dostupni za četiri do šest tjedana, a njen sprovod održat će se 6. lipnja.

Cijeli događaj dodatno je rasplamsao strasti u Poljskoj i doveo do još većih podjela jer pobornici pobačaja za ovako nešto krive konzervativnu stranku na vlasti Pravo i pravda (PiS).

Naime, njihovi rigorozni stavovi oko prava na pobačaj nisu jedini problem, političkim potezima pokušavaju iz javnog života eliminirati LGBTIQ teme, transrodne teme i općenito sve što smatraju rodnom ideologijom, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.