Preminuo Aaron T. Beck, svjetski poznati psihoterapeut i otac kognitivne psihoterapije

Preminuo Aaron T. Beck, svjetski poznati psihoterapeut i otac kognitivne psihoterapije

Foto: 

Wokandapix / Pixabay

D.H.

D.H.

Svoju terapiju promicao je anti-Freudovskom maksimom

Čuveni američki psihoterapeut dr. Aaron T. Beck, u svijetu poznat i kao otac kognitivne terapije, preminuo je u ponedjeljak u svojem domu u Philadelphiji, u dobi od 100 godina.

Dr. Aaron T. Beck ostat će poznat po radu koji je revolucionirao dijagnozu i terapiju depresije i drugih psiholoških poremećaja. Vijest o njegovoj smrti objavio je Institut Beck, kojeg je taj psihoterapeut svjetskog ugleda suosnovao zajedno sa svojom kćeri Judith Beck.

Moj otac je bio divna osoba koja je posvetila svoj život pomaganju drugima. Inspirirao je studente, liječnike i znanstvenike više generacija svojom strašću i revolucionarnim radom, poručila je njegova kći.

Beck je zaslužan za razvoj kognitivne bihevioralne terapije, odnosno kliničkog oblika psihoterapije na Sveučilištu Pennsylvania u 60-im godinama proteklog stoljeća. Ta terapija potiče pacijente da se usredotoče na svakodnevno razmišljanje, a ne na konflikte zakopane u njihovom djetinjstvu.

Tu je terapiju Beck razvio nakon što je otkrio da njegovi pacijenti koji pate od depresije često imaju iskrivljene negativne ideje koje je on nazvao “automatskim mislima”.

Svoju terapiju promicao je anti-Freudovskom maksimom: Na površini se nalazi više nego što se na prvi pogled čini.

Beckov pragmatičan pristup pogled na psihoterapiju imao je i skeptike, no Beck je kritičarima uvijek odgovarao na isti način – podacima iz svojih istraživanja.

Beck je koautor 17 knjiga, a objavio je više od 500 članaka te primio brojne počasne nagrade.

Časopis American Psychologist uvrstio je Becka 1982. godine na listu 10 najutjecajnijih psihoterapeuta dotad u svijetu, prenosi Zimo.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.